0:00

Un raport publicat de Institutul Național de Statistică confirmă ceea ce majoritatea locuitorilor din zonă știau deja: regiunea Nord-Est este cea mai săracă din România. Îngrijorător este și faptul că datele avute în vedere de INS sunt pentru perioada 2015 – 2019, înainte de criza declanșată de pandemia COVID-19.

Din regiunea Nord Est, județul care stă cel mai bine la capitolul PIB pe cap de locuitor este, după cum era de așteptat, Iași, care ocupă însă locul 17 pe țară și se află sub media națională. Urmează Bacău (locul 33), Neamț (locul 35), Suceava (locul 37), Botoșani (locul 40) și ultimul loc pe țară este ocupat de Vaslui.

INS confirmă: regiunea Nord Est este cea mai săracă din România, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un alt element de punctat este cât de mare a ajuns să fie discrepanța dintre zonele „mai bogate” ale țării și restul teritoriului. Doar 8 județe și Municipiul București se află peste media națională a PIB/locuitor. Clasamentul este condus de București, urmat de Cluj, Timiș, Brașov, Ilfov, Constanța, Sibiu, Gorj și Arad. Restul județelor, 33 la număr, între care se numără toate cele 6 din regiunea Nord Est, se află sub această medie. O astfel de situație tinde să arată că mai dezvoltate tind să se dezvolte în continuare în timp ce zonele care au rămas în urmă nu au parte de susținerea necesară pentru a recupera deficitul.

De remarcat, de asemenea, că toate județele dezvoltate fie au centre universitare, acces la autostrăzi, infrastructură de turism sau sunt zone care au investit puternic în sectorul de producție sau IT.

Dar proiectele mari de infrastructură din regiunea Nord Est probabil mai pot aștepta… nu e ca și când ar fi nevoie de ele.

ZCH

Articolul precedentUn bărbat din Bârgăuani a murit zdrobit de o sobă metalică
Articolul următorȘtire actualizată. Bebeluș de șase luni dus cu elicopterul la Iași
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.