0:00

Înlocuirile în AGA Drupo, Troleibuzul și Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* au fost discuții aprinse pe marginea algoritmului politic

Joi a avut loc ședința ordinară din această lună, a Consiliului Județean Neamț. Pe ordinea de zi au fost inițial trecute 10 proiecte de hotărâre. Proiectul cu numărul 8 a fost retras însă ordinea de zi a fost suplimentată cu alte 4 proiecte de hotărâre. Ședința s-a desfășurat în prezența a 32 de consilieri județeni, Aurelian Jora și Ioan Spiridonescu lipsind motivat. Dezbaterile nu au început până când președintele Culiță Tărâță nu le-a amintit consilierilor că ar fi trebuit să fie prezenți la extraordinara de miercuri după amiază, când în prezența președintelui Consiliului Județean Harghita și invitaților veniți din același județ, ar fi trebuit să se semneze un important proiect de asociere între cele două județe.

”Ieri nu au putut să vină colegii de la PSD și PDL, au avut interdicție probabil, noi nu putem impune, fiecare face după cum îi dictează conștiința”, a spus președintele Tărâță înainte de a deschide lucrările ședinței. Deși se zvonea printre consilieri că proiectul de asociere între județele Neamț și Harghita nu va întruni cvorumul pentru a fi adoptat, acesta a fost votat aproape în unanimitate.

”Mă bucur că aveți dezlegare la vot, avem 31 de voturi pentru și 2 împotrivă, hotărârea a fost adoptată”, a conchis Culiță Tărâță.

AGA – mărul discordiei

Un alt proiect de hotărâre care nu a putut fi trecut cu vederea de consilierii din PNL și PSD a fost cel ce consfințea împuternicirea reprezentanților CJ Neamț în cadrul adunărilor generale ale acționarilor ale agenților economici de interes județean. Tradus pe limba tuturor, acest proiect presupunea înlocuirea consilierilor județeni Andrei Ignat, Dan Manoliu și Nadina Simion în AGA de la Troleibuzul, Drupo și Apa Serv care au plecat din respectivele adunări generale, fie că și-au pierdut mandatul, fie că au ocupat alte funcții. Deși toți consilierii au aprobat în unanimitate votul deschis pentru propunerile de înlocuire, discuțiile s-au aprins în momentul în care PSD-iștii au propus ca liberalul Andrei Ignat să fie înlocuit în AGA de la Troleibuzul cu Radu Miron Tudorel.

”Postul era al PNL, eu știu că s-au făcut înțelegeri încă de la început, s-a menționat acest lucru, în politică nu e întotdeauna totul fair play. Noi îl propunem pe Mihai Alexandru de la PNL”, a spus Vasile Pruteanu.

Explicația legală pe marginea respectării algoritmului politic în numirea reprezentanților CJ în AGA de la societățile de interes județean a  venit prompt, de la secretarul județului.

”Există o hotărâre din luna februarie pe care ați votat-o, dvs. consilierii. Dacă acum vă încălcați propria procedură… Eu pot să fac obiecții și să nu contrasemnez. Ori abrogați hotărârea din februarie și faceți alta pe care să o aprobați în viitoare ședință de CJ, astfel creându-se un alt tip de algoritm… dvs. ați votat”, a explicat Daniela Soroceanu, secretar al județului.

”Doamna secretar are dreptate, poate să atace în contencios ceea ce noi am votat. Din punct de vedere tehnic are dreptate”, a spus Adrian Bourceanu. Cristian Tomuleț, unicul reprezentant al PNȚCD în Consiliul Județean a propus ca proiectul să fie amânat, însă colegii de consiliu l-au luat în râs. Nici varianta unei pauze de consultări nu a fost agreeată de consilierii PNL.

”Râde lumea de noi domnule Tomuleț. De ce să amânăm proiectul. Legea trebuie respectată și gata. Eu propun să respectăm algoritmul și să fim serioși”, a răspuns Culiță Tărâță.

”De ce să luăm pauză dacă există o hotărâre clară cu privire la algoritmul politic care trebuie respectat când se aleg AGA. De ce? Haideți să fim serioși și să votăm așa cum spune hotărârea din februarie”, a spus Vasile Pruteanu.

După jumătate de oră de discuții despre cine, ce, când și cum, Emilia Arcan a propus împăciuitoare ca propunerea făcută pentru Radu Miron Tudorel să fie retrasă. În final hotărârea a fost adoptată, iar noii membri AGA la Troleibuzul, Drupo și Apa Serv sunt Nica Vasile la Drupo, în locul lui Dan Manoliu, Mihai Alexandru la Troleibuzul, în locul lui Andrei Ignat și Ciprian Șerban și Adrian Smarandei în locul Nadinei Simion la Drupo și Apa Serv.

Irina CĂLIN

Articolul precedentSpitalul de la Bicaz a mai primit 40 de paturi
Articolul următorMaestrul Fidèle, africanul care a inspirat o generaţie de români