0:00

Îngrijorător: 113 adolescente au născut, cea mai tânără are 14 ani, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSituația adolescentelor care devin mame rămâne îngrijorătoare și anul acesta. Nu doar fiindcă, statistic vorbind, în județul Neamț a crescut numărul lor, după cum reiese din datele oficiale: 113 fete au născut în primele zece luni ale anului 2020, față de 92 anul trecut. Dar mai ales pentru că a scăzut vârsta maternității la 14 ani, situație nemaiîntâlnită în ultimii doi ani. Cauzele pentru care copile ajung să aibă copii țin, în continuare, de condițiile de trai și de educație, inclusiv cea sexuală – care rămâne un subiect tabu în multe familii. Iar pentru copiii rămași în grija rudelor cât timp părinții muncesc în străinătate este și mai greu.

O parte din responsabilitatea pentru această situație sensibilă aparține și comunității, autorităților. Cât de sensibilă devine în ochii autorităților această stare de fapt se poate remarca dintr-o notă oficială de informare asumată și semnată de Daniela Soroceanu, președinta Comisiei pentru protecția copilului Neamț. După o dare de seamă, cu cifre privind copiii abandonați la naștere și adolescentele gravide, se prezintă modul în care s-a intervenit. Scopul principal fiind acela de a nu se ajunge la abandonarea copiilor. Sens în care li s-au acordat tinerelor mame ședințe de „consiliere psihologică individuală”. Si, astfel, cu două excepții, copilele au fost ajutate să înțeleagă că trebuie să-și asume rolul de mame, ajutate de părinții lor și, după caz, de concubini: „(…) 19 mame cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani au beneficiat de consiliere psihologică individuală cu specialistul Biroului prevenire instituționalizare copii. Mamele minore își asumă corespunzător rolul parental, fiind sprijinite de membrii familiei lărgite și de partenerii de uniune consensuală în creșterea nou-născuților. Doar în două cazuri s-a impus instituirea unei măsuri de protecție specială pentru copii ai mamelor minore”.

Documentul, prezentat proaspăt aleșilor consilieri județeni la ultima ședință, din 27 noiembrie, continuă cu descrierea atribuțiilor instituțiiilor abilitate și ajunge la concluzia, printre altele, că „se impune o mai mare implicare din partea autorităților publice de la nivelul comunităților locale”. Cum anume, concret? Într-un viitor neprecizat, vom afla cu toții, după cum se angajează președinta Comisiei în finalul documentului file:///C:/Users/M/Downloads/diverse%20A1.pdf .

C.I.

Articolul precedentLa mulți ani, România! La mulți ani, nemțeni oriunde v-ați afla!
Articolul următor13 jandarmi avansați la exceptional de Ziua Națională