Fost director al Regiei Autonome de Gospodărie Comunală și Locativă Piatra Neamț – adică străbunica Apa Serv de azi – în perioada 1992-1996, inginerul Mircea Dascălu spune că nu poate să conceapă modul în care a fost gestionată criza apei din municipiu, din perioada 9-13 martie 2016. „De la Vaduri vin două conducte, două fire, cum zicem noi, de 800 mm, care, în majoritate, sunt confecționate din țeavă de oțel. Sunt zone unde, din cauza unor impedimente tehnice de la timpul respectiv, s-au pus și tuburi PREMO, din beton”, a declarat Mircea Dascălu.
Avarie produsă în același loc, în 1983
Exista o hartă cu aceste conducte încă de pe vremea aceea și, mai mult decât atât, fostul director al companiei de apă amintește de o altă avarie din același loc. „În 1983, în același loc unde a fost problema de acum, a fost o avarie la un asemenea tub PREMO. Pe moment, cineva a venit cu o idee ”salutară”: a săpat, a golit apa și a turnat o cifă de beton. Asta s-a găsit acum acolo. În timp, cifa a cedat. Până când a ieșit la suprafață, multă apă s-a dus pe Bistrița. O altă problemă aici este legată de proiectare. Pentru aceste conducte trebuia să fie găsit un traseu prin care să se evite arterele rutiere, pentru că și traficul are un rol important în afectarea conductelor”, a adăugat inginerul Mircea Dascălu.
Pentru că nu a putut să nu meargă pe strada Petru Movilă să vadă ce avarie a lăsat trei sferturi din oraș fără apă la robinete atâtea zile, Mircea Dascălu a tras o singură concluzie cu privire la reparații: „Am văzut că acolo este o cârpeală, nu găsesc un alt termen. Și să nu mai vorbim de pierderi. După cum am calculat eu, cred că se pierd cam 50 de metri cubi de apă în fiecare oră. Oricum, pierderi s-au înregistrat și până acum. Fiind pietriș cu nisip, apa s-a tot scurs pe acolo până a ieșit la suprafață. De acolo se ducea în pânza freatică. Deci noi o trimiteam de unde o scoteam, dar o treceam ca pierdere”, a subliniat Mircea Dascălu.
Pentru că am vrut să aflăm de ce a durat atâtea zile pentru ceea ce dumnealui a numit „o cârpeală”, Mircea Dascălu a spus: „Ca să te ocupi de așa ceva, trebuie să știi să bați măcar un cui! Din punct de vedere tehnic, este o chestie banală. Aduci proiectant la fața locului, stabilește ce piese trebuie făcute și în cât timp se pot monta. Este nevoie de o firmă care știe ce e aia conductă, sudură, îmbinare cu flanșe. Importantă întotdeauna e pregătirea lucrării, chiar mai mult decât intervenția în sine. Așa nu trebuie să dureze mai mult de 24 de ore”.
Andreea AMARIEI
Domnule fost director, de de faceti tot posibilul sa va descalificati. Alegatiile dumneavoastra depasesc doar cu putin, din punct de vedere tehnic, nivelul de gospodina. O surpriza neplacuta interventia dvs.
Domnule Alexandru cred ca singura scoala e de militie ,nu aveti un minim de cunostinte tehnice si publicati numai aberatii .Domnul Dascalu are perfecta dreptate si cereti scuze.