hot02Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, atacurile infractorilor se intensifică şi, din păcate, de cele mai multe ori au şi succes. Ultimul exemplu este al unei familii din Bârgăuani, care a rămas fără niciun ban. La poarta oamenilor au bătut trei persoane necunoscute de etnie romă, doi bărbaţi şi o femeie, care au cumpărat trei cupoane de pensii de la bărbatul de 52 de ani. I-au dat o bancnotă de 500 lei şi au cerut rest 350, tocmai ca să vadă unde ţine omul banii (una dintre metodele clasice de înşelăciune). Apoi au distras atenţia ambilor soţi, au furat tot ce-au găsit (1.300 de lei) şi au dispărut. Poliţiştii fac investigaţii de câteva zile şi încă n-au dat de urma lor.

RECOMANDĂRI

Având în vedere cazul de faţă, dar şi cele similare înregistrate în anii anteriori în această perioadă, poliţiştii reiau sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin distragerea atenției, recomandând cetățenilor:

  • Nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, oferirea de ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote!
  • Solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze!
  • Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
  • Păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane!
  • De asemenea, poliţiştii vă recomandă să nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră pentru a descoperi locul unde vă păstrați economiile.
  • Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sunaţi la numărul de urgență 112! (C. MIRCEA)