Informaţii utile: bani de la stat pentru creşterea natalităţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații2.500 de cupluri sau persoane singure, vor putea primi, anul acesta, până la 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro sau embriotransfer în cadrul Programului de susținere a natalității. Este o extindere la nivel naţional a iniţiativei pe care a avut-o Gabriela Firea, acum ministrul Familiei, pe când era primar al Capitalei.

Programul intră în aplicare începând cu 1 octombrie şi vizează femeile cu vârste între 20 şi 45 de ani care vor accesa „proceduri medicale de specialitate care să aibă ca rezultat creșterea natalității” la recomandarea unui specialist. Sprijinul financiar va fi acordat în două tranşe pentru maximum trei proceduri într-un an.

Anul viitor programul va putea fi accesat de 10.000 cupluri. Acordarea banilor se realizează în baza criteriului „primul venit – primul servit“, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Procedurile medicale trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală autorizată din România. Beneficiarii programului nu pot aplica, în același an, atât la acest program, cât și la alt program cu același scop, finanțat din fonduri publice, derulat la nivel local sau central.

Pentru acordarea banilor, cei interesați vor trebui să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, alături de o serie de documente medicale doveditoare. Documentaţia va fi depusă în format electronic la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sau la sediile agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială. Cererile vor fi analizate şi aprobate sau respinse în termen de 30 de zile de la depunerea lor.

Modelul cererii, al declarației pe propria răspundere, a documentelor doveditoare, precum și modalitatea de acordare a sprijinului financiar, necesare pentru aplicarea efectivă a programului, vor fi elaborate de Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, în termen de 45 de zile, până în cea de-a doua parte din luna octombrie anul acesta.

Angela Croitoru

Articolul precedentBilanţ săptămânal al poliţiei rutiere: Peste 700 de şoferi şi 50 de pietoni sancţionaţi!
Articolul următorMara Calista, deputat PNL: „Vești bune! Tații beneficiază de concediu paternal la nașterea fiecărui copil!”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.