Vremea blândă și temperaturile constante au diminuat considerabil îmbolnăvirile de sezon. Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță că în ultimele zile ale anului trecut și început de ianuarie au fost mai puține cazuri de infecții respiratorii, între care gripa clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii. Indicatorul este în scădere comparativ cu săptămâna precedentă, dar și față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada monitorizată, 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, în județul Neamț au fost puțin peste 1.000 de cazuri de infecții respiratorii. „În ultima săptămâna, au fost raportate 1.092 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 22% mai puține decât în săptămâna anterioară (1.400) și cu 27% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (1.489)”, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Defalcat, cele mai multe îmbolnăviri, 730, au fost infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Unii pacienți au avut nevoie de ajutor medical spitalicesc astfel că 28 de nemțeni din care majoritatea adolescenți de până la 14 ani au ajuns pe patul de spital. În 317 situații medicii au pus diagnostic de pneumonie, circa două treimi dintre pacienți fiind copii. Au fost diagnosticate și 45 de cazuri de gripă clinică, iar 17 persoane între care doar trei minori, au fost internate în spital pentru tratarea afecțiunilor. „Ponderea cazurilor internate în această săptămână (11%) a fost mai mare comparativ cu săptămâna precedentă (8%)”, conform DSP Neamț.
Cu începere din acest sezon s-a schimbat modul de procurare a vaccinului antigripal. Chiar dacă imunizarea se face în cabinetele medicilor de familie, achiziționarea vaccinului se face din farmacii, pe bază de prescripție care se obține de la medicul de familie (amănunte aici). Până acum 26.969 de nemțeni au fost vaccinate antigripal, din care majoritatea, 26.770 persoane, din grupele care beneficiază de decontare în regim compensat. Pe 8 ianuarie, la nivel național s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu HMPV, la Oradea. În Neamț nu sunt suspiciuni de acest fel, de menționat fiind că metapneumovirusul este foarte contagios, afectate fiind preponderent persoanele cu un sistem imunitar scăzut, copiii și vârstnicii.
(G. S.)