mugurel cozmanciuc

Inițiativa vicepremierului Liviu Dragnea de a iniția un act legislativ prin care să legalizeze migrația politică a președinților de consilii locale, a primarilor și consilierilor a generat tot felul de reacții. Una dintre acestea este și a noului președinte PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, dată sub forma unei declarații politice. (Z.C.H.)

Apariţia în spaţiul public a unei propuneri din partea PSD referitoare la iniţierea unui act legislativ de legalizare a traseismului politic mă determină să îmi exprim public punctul de vedere, întrucât ne aflăm în faţa unei situaţii extrem de grave, cu repercursiuni periculoase asupra democraţiei şi statului de drept.

Apropierea alegerilor prezidenţiale impune, desigur, diferite strategii electorale pentru partidele înscrise în această cursă, însă nu putem tolera acţiunile care au un efect negativ asupra bunei funcţionări a statului şi care depăşesc limitele impuse de o competiţie electorală echitabilă. În această categorie aş include şi această propunere de ordonanţă de urgenţă care, dacă va intra în vigoare, nu va face decât să acutizeze instabilitatea politică de la nivel local şi să îndepărteze electoratul de aleşi. Vorbim, astfel, de acceptarea şi includerea într-un cadru normativ a unor practici ce ar trebui sancţionate, întrucât destabilizează încrederea cetăţenilor în administraţia publică locală şi centrală, determinând, pe termen mediu şi lung, o scădere a ratei de participare la vot.

Propunerea de stabilire a unui termen de două săptămâni după alegeri în care toţi aleşii locali pot să opteze pentru un partid sau altul nu reprezintă altceva decât o strategie josnică de asigurare a unei majorităţi comfortabile a PSD în consiliile locale şi judeţene prin atragerea unor primari de la alte partide. Observăm o viziune pe termen scurt, a cărei finalitate este una imediată, şi anume, câştigarea alegerilor prezidenţiale cu orice scop. Dincolo de aceste elemente care intră sub incidenţa strategiilor specifice unei campanii electorale, ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă. Aleşii locali sunt numiţi în funcţii în urma unor alegeri libere în care cetăţenii îşi exprimă o anumită opţiune în funcţie de simpatiile politice şi de promisiunile electorale. Candidaţii apar în faţa electoratului cu un program politic, fiind sprijiniţi de diferite partide care activează conform unor doctrine şi principii specifice. Demisia din partidul sub egida căruia candidatul a reuşit obţinerea unei funcţii publice şi înscrierea într-un partid care, în campania electorală, apărea drept contracandidat nu reprezintă decât un act de trădare a încrederii alegătorilor şi o practică care nu trebuie premiată, ci aspru sancţionată.

Nu putem considera demnităţile publice ca reprezentând acele funcţii care oferă aleşilor posibilitatea de a dispune după bunul plac de anumite privilegii, întrucât aceştia au un mandat care implică o atitudine de responsabilitate faţă de electorat şi de respectare a angajamentului asumat în perioada de campanie. Influenţa politică a partidului de guvernământ la nivel local trebuie diminuată pentru a respecta voinţa electoratului. Ce se va întâmpla cu prestanţa şi credibilitatea unui politician care astăzi susţine un program politic al unui anumit partid, reuşeşte să totalizeze cele mai multe voturi ale cetăţenilor şi mâine se prezintă ca aparţinând unui partid pe care, în campania electorală, nu a făcut altceva decât să îl plaseze în antiteză cu valorile sale?

Democraţia românească trebuie să-şi păstreze trendul ascendent în ceea ce priveşte consolidarea, iar propunerile ce se înscriu în această direcţie nu fac altceva decât să imprime regresul şi să dezvolte reminiscienţe ale regimului totalitar înlăturat în 1989. Sunt în acord total cu iniţierea  unor reforme ale sistemului electoral, însă acestea nu trebuie adoptate prin ordonanţe de urgenţă, ci prin acţiuni ale Parlamentului care reprezintă forul legislativ ales în mod direct de către cetăţeni. Nu trebuie să considerăm membrii Parlamentului drept persoane care îşi manifestă un vot prin ridicare mâinii, ci oameni politici cu viziune care au propriile proiecte de reformă. Îmi manifest dezacordul total faţă de această propunere legislativă care vine în contradicţie cu principiile statului de drept şi solicit liderilor PSD o atitudine responsabilă care să transceadă interesul electoral imediat.

Mugur COZMANCIUC

Articolul precedentTRW Roman continuă angajările
Articolul următorFlorin Marin și ”secretul” invincibilității Ceahlăului