Deschiderea noului an școlar a adus, în toate școlile din Roman, ca peste tot, de altfel, marea agitație, marea aglomerație, emoțiile, bucuria revederii, precum și nostalgia vacanței, florile (câte un fir singular, evident pentru „cineva” drag ori buchete somptuoase, pentru diriginte), bunicii și părinții ”bobocilor” mai emoționați decât copiii, țipetele de surprindere vizavi de vreun „nou look”, remarcile ironice la adresa vreunei ochelariste, aplombul unora, blazarea mimată a altora, sfiala celor mici, modestia timidă a celor îmbrăcați tot cu blugii de anul trecut, grupurile de fete, închise strâns, vorbind toate deodată și neascultând niciuna, găștile băieților din clasele mari, în buzunarele cărora se ghicesc pachetele de țigări, replici date nefiresc de tare, evident pentru a fi auzite de cineva din alt grup, forfota tuturor în toate direcțiile și rumoarea aceea inconfundabilă pe care doar o mulțime de glasuri tinere o poate produce…

Toate s-au potolit odată cu începerea festivității de deschidere a noului an școlar. Anul acesta, Colegiul Național ”Roman Vodă” a fost onorat de prezența primarului municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a președintelui Consiliului județean Neamț, Ionel Arsene, a inspectorului general al Inspectoratului Școlar județean, Viorel Stan, a unor consilieri județeni și locali, a unui foarte mare număr de părinți. Oaspeții de vază enumerați mai sus au rostit scurte speech-uri, dintre care s-a remarcat cel al edilului șef.

Început de an școlar la Roman: ”Fie vacanța cât de mare, parcă niciodată nu-i destulă!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFie vacanța cât de mare, parcă niciodată nu-i destulă”, a spus primarul Romanului în debutul discursului său. ”Aici venind, vă întâlniți cu vechii colegi sau cu noii colegi, cu diriginții, cu cadrele didactice. În calitate de fost elev al Colegiului «Roman Vodă», de părinte al elevului de la «Roman Vodă», de soț al unui profesor din «Roman Vodă» și eu însumi profesor la «Roman Vodă», pot să spun că întotdeauna pășesc cu emoție în această citadelă educațională și de aceea mi-am legat activitatea și de ceea ce înseamnă Colegiul Național «Roman Vodă». Și au fost câteva angajamente, legate de reabilitarea Corpului A, pe care le-am onorat; reabilitarea Vilei «Calistrat Hogaș», în care se află și muzeul Colegiului Național «Roman Vodă», de asemenea onorată; dar poate una din cele mai grele și mai frumoase realizări este cea care a fost punctată sâmbătă, restaurarea, consolidarea și modernizarea Colegiului Național «Roman Vodă» – Corpul B. Fostul Palat Sturdza-Cantacuzino, astăzi, este gata să vă primească, dragi colegi și dragi elevi.

Vă adresez salutul meu de sănătate, bucurie și mult spor. Elevilor le urez să fie mereu uniți, să fie orientați spre înalta performanță, pentru că, la Colegiul Național «Roman Vodă», performanța este un leit-motiv. De asemenea, colegilor mei, cadre didactice, le urez multă sănătate, răbdare și putere și îi felicit pentru succesele din anul școlar precedent. Sunt convins că și în acest an veți obține rezultate remarcabile. Părinților le doresc multă sănătate și să fie mereu aproape de școală, de diriginte, de profesori, de conducerea unității școlare, pentru că doar împreună, în acest parteneriat, părinte – profesor – elev, vom putea asigura succesul școlar. Declar deschis anul școlar 2016-2017 și prin Programul «Te ajut să înveți», un program lansat în urmă cu trei ani, prin care Primăria Municipiului Roman, Consiliul local sprijină elevii cu situații materiale precare. Și în acest an, sute de trusouri sunt puse la dispoziția elevilor din toate unitățile școlare romașcane. Așadar, «Roman Vodă», un an școlar bun, cu succes și performanță!”, a încheiat primarul Laurențiu Dan Leoreanu discursul său la început de an școlar.

Cei mai mici, ”bobocii”, au plecat încolonați cu învățătoarele lor, spre clase, unde îi așteptau manualele și de unde urma să înceapă lungul lor drum prin școli. Cei mari s-au risipit, mai ales băieții; fetele au mai rămas, fiindcă mai aveau ceva de povestit din vacanță…

Către orele prânzului, prima zi din noul an școlar era în plină desfășurare; miile de rotițe ale acestui imens mecanism care este învățământul au repornit. (D.A.)

Articolul precedentANI lovește în Neamț și Botoșani la nivelul viceprimarilor
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI: CSM Roman – Ştiinţa Miroslava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.