În mai puțin de o săptămână, sute de unități de învățământ din zona Moldovei își vor deschide porțile în condiții primitive pentru mii de elevi. Este vorba despre acele unități unde, în România lui 2015, elevii merg la toaleta din curte și se spală pe mâini dacă își iau sticla cu apă la ei.
Reamintim că, la începutul acestui an, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a declarat în mai multe rânduri, cu ocazia unor vizite efectuate în țară, că toate cele 2.520 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, depistate la nivel național, vor intra în legalitate pe parcursul anului şcolar viitor (2015-2016 – n.r.). Potrivit acestuia, dintre şcolile fără autorizaţie sanitară de funcţionare, în ianuarie 2015, 30 la sută erau în doar trei judeţe: Suceava (465), Vrancea (287) şi Vaslui (215). Cum stau acum lucrurile? În cele două județe, la fel ca și în celelalte prezentate mai jos, totul pare să fi rămas la stadiul de vorbe goale.
Județul Bacău – 135 de unităţi şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Nefinalizarea reabilitărilor, lipsa apei potabile curente ori a canalizării, grupuri sanitare defecte, grădiniţe neamenajate corespunzător sunt principalele motive pentru care elevii vor avea de înghițit condițiile mizere.
Județul Botoșani – Dintre 530 de școli, 212 nu au autorizații sanitare de funcționare. Cele mai uzate motive: lipsa apei curente, grupuri sanitare neadecvate.
Județul Iași – Dintre cele 1.007 corpuri de clădire, în care învață elevii, de la 227 de școli cu personalitate juridică, 117 nu au autorizație sanitară de funcționare. Cele mai multe clădiri sunt în mediul rural, iar una dintre probleme invocate de reprezentanții inspectoratului este aceea a lipsurilor materiale de investiții cu care se confruntă autoritățile locale.
Județul Neamț – Dintre cele 265 de unități școlare (clădiri unde învață elevii – n.red.), 57 nu sunt racordate la sistemul de apă și canal.
Județul Suceava – Dintre cele 794 de unităţi şcolare sucevene, 425 nu sunt autorizate sanitar. Și aici, motivele invocate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Suceava sunt absența grupurilor sanitare interioare, a apei curente, dar şi funcţionarea în clădiri cu regim de internat sau locuinţe sociale.
Județul Vaslui – Potrivit datelor furnizate de DSP Vaslui, în cursul anului 2015, au fost făcute doar 4 solicitări de autorizație sanitară. Ceea ce, potrivit datelor prezentate la începutul acestui an de oficialii din Ministerul Educației, înseamnă că 211 clădiri oferă condiții insalubre pentru elevi. (M. TEODOROF)