incendiuTimp de 72 de ore, pompierii militari au acţionat în mai multe zone ale județului, pentru stingerea incendiilor cauzate de gospodarii care s-au gândit să scape de gunoaie prin foc, scăpând lucrurile de sub control. S-a intervenit la Piatra Neamţ, Gherăieşti, Dobreni, Crăcăoani, Negreşti şi, în această dimineaţă, voluntarii de la Poienari au intervenit în localitatea Dagâța, din Iași

În incendiul de la Piatra Neamţ, au ars 100 mp de vegetație uscată, fiind nevoie de intervenția a  5 subofițeri, cu un autocamion de intervenție. La Gherăieşti, incendiul a pornit de la niște coceni și s-a extins la casa de locuit. Cei 6 subofițeri care s-au dus acolo cu autospeciala au reușit să salveze locuința, dar nu și aproximativ 500 kg de coceni. La Dobreni, au ars cam 200 mp de vegetație uscată. Cea mai mare pagubă a fost înregistrată la Crăcăoani: au ars 9 hectare. La Negrești, incendiul a mistuit cam 5.000 mp.

* Arderea miriștilor – periculoasă și la buzunar!

Potrivit protocolului încheiat între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Garda de Mediu, pentru limitarea incendiilor de vegetaţie uscată, APIA verifică la faţa locului dacă utilizatorul terenului este înregistrat, dacă acesta a anunţat incendiul la Poliţie sau ISU, precum şi dacă, în caz excepţional, există o aprobare pentru respectiva ardere. Directorul APIA Neamţ, Mihai Dorneanu, susţine că ”anul trecut, au fost înregistrate 50-60 de incendii de vegetaţie şi, în cazul mai multor fermieri, au fost impuse măsurile de sancţionare. Aceştia nu au depus la noi notificarea de la poliţie. Pentru prima constatare a unei astfel de situaţii se impune o reducere de 5% pe toate schemele de plată depuse de solicitant, indiferent cât de mică sau mare este suprafaţa afectată. În al doilea an, se ajunge la 15%, iar în al patrulea an, fermierul este exclus de la plată”.

Conducerea ISU Neamţ atrage atenția asupra riscurilor la care se expun cei care dau foc la miriști fără să aibă aprobare în acest sens. Col. Ioan Niţică a declarat că ”Noi nu am avut nicio amendă dată, deoarece toţi proprietarii de teren au fost înregistraţi la APIA. Noi am trimis doar coordonatele prin GPS, pentru localizarea terenului incendiat, iar ei au venit şi au verificat în teren”.

Legislația prevede, totuși, că Inspecţia de prevenire din cadrul ISU poate controla, inopinat, pe linia apărării împotriva incendiilor, aplicând sancţiuni dacă se constată încălcarea legii.

* Ce zice legislația

Conform art. 44 alin 3. lit. a) din Legea nr. 307/2006 se sancţionează cu amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei, inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflateîn apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şistingerea acestora;

Potrivit Hotărârii de Guvern 537/2007, art. 1 și 4, se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei folosirea autovehiculelor de transport sau a maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei, în situaţiile în care reglementările tehnice prevăd aceasta; cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii,depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi; amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei – nerespectarea distanţelor de securitate la incendiu ori neasigurarea unor măsuri alternative la amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice, pentru a împiedica propagarea incendiilor la vecinătăţi.

Gianina Buftea

 

Articolul precedentBătălia pentru direcţiile de sănătate publică – concursuri în 25 de judeţe!
Articolul următorNemţenii au peste 72 milioane lei datorii la Fisc
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.