0:00

Două dintre cele mai mari drumuri județene, DJ 156 A Tazlău-Horaița și DJ 208 G Hanul Ancuței-Girov, urmează să intre în lucrări de modernizare-reabilitare într-un viitor nu se știe cât de apropiat.

Dar, dată fiind graba cu care a fost promovat și aprobat în ultima ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, proiectul cu tema de proiecte pentru aceste lucrări, probabil că intenția este ca documentația să fie finalizată cât mai curând, să se obțină finanțarea și să se treacă la execuție tot în cursul acestui an. Dacă nu cumva interesul era să se aprobe doar proiectele, care trebuie și plătite imediat.

Încălzirea pentru asfaltare pe două drumuri importante ale județului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vorbim despre două drumuri ce fac parte din infrastructura cu importanță în promovarea turistică a județului. Primul, cu o lungime de peste 57 de km, începe la limita cu județul Bacău și se termină la Mănăstirea Horaița, iar celălalt, cu o lungime de 27 km, leagă Hanul Ancuței de Girov, pornind de la limita cu județul Iași (Târgu Frumos) trecând prin comunele Tupilați, Războieni, Ștefan cel Mare și Girov.

Mai greu de înțeles este de ce tema de proiectare a acestor drumuri județene a fost inclusă în același proiect cu sistemul de supraveghere video destinat Complexului de servicii de zi din Piatra-Neamț, de pe strada 1 Decembrie 1918, deși nu există nicio legătură clară între cele două obiective de investiții.

Revenind la tema de proiectare aprobată, pe anumite porțiuni, acolo unde terenul o permite, ar urma să fie realizate piste pentru bicicliști și motocicliști. În afară de asfalt vor fi montate și benzi rezonatoare în apropierea școlilor și a trecerilor de pietoni și parapeți de protecție. Modernizarea propriu-zisă va consta în îmbrăcăminte asfaltică, sistematizarea intersecțiilor și asigurarea evacuării corespunzătoare a apelor pluviale. Nimic nou sub soare, așa se procedează de obicei.

Încălzirea pentru asfaltare pe două drumuri importante ale județului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ca istoric al investițiilor, în 2011, pe vremea președintelui Vasile Pruteanu, cel care a adus în Neamț moda pancartelor metalice uriașe pe care erau scrise cu litere de șchioapă realizările mărețe la drumuri, pe DJ 208 G a existat un contract de finanțare în valoare de 30 de milioane de lei pentru modernizare. Pe celălalt DJ 156 A, mai recent, în 2018, Ionel Arsene aloca 17 milioane de lei într-o modernizare pe un tronson de 6 kilometri, numai pe raza comunei Tazlău.

La noul proiect vorbim deocamdată doar de partea de încălzire…încă nu se precizează exact tronsoanele sau dacă ele vor fi modernizate în întregime și sumele ce vor fi alocate și de unde.

Angela Croitoru

Articolul precedentLenea l-a dus la închisoare
Articolul următorCampanie de donare de sânge la Jandarmeria Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.