O firmă din județul Ialomița, “Creativ Era” SRL, cu sediul în Fetești, Str. Promenadei, nr. 73, organizează un turneu “di granda”, în cinstea Centenarului, se înțelege. Turneul trece și prin Roman și stă trei zile, între 15 și 17 iunie.

Nu s-au stins încă ecourile sărbătorii “Zilele municipiului Roman”, care a ținut o săptămână. A urmat, aproape imediat “Blecher Fest”, vreo trei zile. Acum urmează turneul  cu pricina, după care bâlciul, festivalul “Zilele diasporei”, foarte repede apoi Târgul de gustar, de toamnă, de brumărel… și așa mai departe.

Întorcându-ne la  firma ialomițeană, aceasta se prezintă cam așa: “Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sărbătorim 100% românește! Anul acesta, mai mult ca niciodată, ne mândrim cu identitatea noastră! Și o facem cum știm noi mai bine pentru românii care au ales să rămână în țară: prin spectacole cu specific național, de un profesionalism deja demonstrat, animate de artiști autohtoni, îmbrăcați tradițional, care interpretează melodiile românilor, din toate zonele tării”.

Căutând artiștii angrenați în turneu găsim: Alex Velea, Compact B, Matteo, Keo, Andreea Antonescu, Nick (N&D) și Radu Ilie… Care de care mai “îmbrăcați autohton”. Bine, dar asta nu e nimic, fiindcă spectacolele oferite de firma din Ialomița sunt garnisite cu un… târg! Că Romanul și ducea lipsă de târguri. După cum scrie pe afiș, târgul este „de tradiții și obiceiuri” și include “Terase cu specific românesc – Suveniruri – Produse tradiționale – Parc de distracții”. Ca de obicei, primăria se angajează prin contract să pună la dispoziție tot, de la teren și energie electrică, la WC-uri și salubritate.

Ce mai trebuie să ofere primăria? Păi scrie în prezentarea “Creativ Era” SRL: “Ce dorim să ne oferiți: (…) Cazare și masă artiști: Vineri, sâmbătă și duminică 8 camere duble + 8 camere single cu mic dejun inclus. Masa de prânz și cina asigurată (corect era asigurate – n.red.) pentru 25 de persoane artiști și staff tehnic artiști. Cazare și masă staff organizare și staff tehnic: 4 camere duble 6 zile. Masa de prânz și cina asigurată pentru 10 persoane staff tehnic și organizare”.

“Se aprobă alocarea din bugetul local a sumei de 27.000 lei către S.C. Creativ Era SRL pentru organizarea în bune condiții a Turneului muzical național «România în Sărbătoare», la Roman, în perioada 15–17 iunie 2018”, scrie în hotărârea Consiliului. Iar Expunerea de motive justifică: “Ținând cont de amploarea și importanța unui asemenea proiect cultural artistic la nivel local, național, cu promovarea imaginii municipiului în mass-media locală și națională (corect era locale şi naţionale – n.red.), propun domnilor consilieri alocarea din bugetul local a sumei de 27.000 lei pentru sprijinirea acestui proiect”.

Apropos, mass-media naționale se compune din Național TV, Favorit, Național FM. (D. AILINCĂI)