0:00

Încă un soi de nostalgie – Călătorie la 1900, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Castelul Sturdza (Miclăuşeni)

Centrul Social Cultural „Sf. Ilie” Miclăușeni organizează în perioada 5-6 septembrie 2015 cea de-a doua ediție a evenimentul intitulat „Călătorie la 1900”.

Organizat sub forma unui festival în stil Belle Epoque, evenimentul readuce în prezent atmosfera de epocă specifică începutului de secol XX.

Pe parcursul celor două zile se vor desfășura activități interactive, prin care vizitatorii vor experimenta ambianța epocii în care a fost construit castelul: ateliere de creație pentru copii și adulți, expoziție de fotografie veche, momente teatrale și de muzică clasică, târg de antichități și de produse hand made, cămară cu produse tradiționale, plimbări cu ponei și trăsuri, parada costumelor, bucate după rețete vechi, suveniruri ș.a.

La eveniment vor participa personalități ale vieții culturale, reprezentanți ai mediului de afaceri și mass media. Evenimentul își propune, la această a doua ediție, promovarea Castelului Sturdza de la Miclăușeni, crearea oportunității de a experimenta rafinamentul și farmecul stilului de viață al societății românești de acum o sută de ani, promovarea valorilor autentice românești, promovarea tinerilor artiști din regiunea de Nord-Est a României, promovarea unui stil de viață sănătos, prin prepararea și servirea unor bucate după rețete de epocă.

Amplasat în inima Moldovei, la jumătatea distanței dintre orașele Iași și Bacău, Domeniul Miclăușeni este alcătuit din trei monumente istorice: Castelul familiei Sturdza, construit în stil neo-gotic între anii 1880-1904 de către George Sturdza și soția sa Maria, n. Ghica; biserica cu hramul „Buna Vestire” (1823) și parcul dendrologic în stil englezesc (30 ha) cu o vechime de 150 de ani. Remarcabil prin picturile interioare în stil Art Nouveau și prin ornamentele exterioare de inspirație heraldică, Castelul s-a deteriorat în timpul celui de-al doilea război mondial, precum și în perioada regimului comunist, când a avut destinația de cămin-școală pentru copii cu handicap psihic (1960-2001). În anul 2001, domeniul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, conform actului de donație din aprilie 1947 întocmit de către Ecaterina Sturdza Cantacuzino (ultima descendentă a ramurii Sturdza-Miclăușeni). Castelul urmează a fi restaurat integral, amenajat ca muzeu și dezvoltat ca centru de activități cultural-turistice. În acest moment, el poate fi vizitat sâmbăta și duminica, fiind parțial restaurat și dispunând de facilități de cazare și masă. (I.A.)

Articolul precedentISJ NEAMŢ: Noi schimbări de directori înainte de cercetarea disciplinară
Articolul următorUn angajat al ocolului silvic a furat pădure de 30.000 de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.