0:00

Intervenția chirurgicală minim invazivă, de eliminare a pietrelor de la rinichi, se realizează și la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este vorba de abordarea prin ureteroscopie semirigidă, o metodă nu foarte complicată și care în cele mai multe cazuri nu impune decât câteva zile de internare.

Încă o premieră la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNemțenii cu astfel de probleme nu mai trebuie să-și caute de sănătate la spitalele din Iași, Cluj sau București. Echipa medicală din compartimentul Urologie de la Piatra-Neamț tocmai a operat și externat primul pacient, potrivit dr. Ștefan Gheorghincă, directorul medical al spitalului județean. „Intervenția de ureteroscopie semirigidă este în premieră la noi, întrucât acum avem aparatura necesară. Acest gen de intervenție minim invazivă se recomandă pacienților care au pietre mici, între 1 și 2 cm. Este o procedură pe care suntem foarte bucuroși că o putem face la spitalul din Piatra-Neamț și este șansa pacienților de a rămâne acasă, să fie tratați”.

Pacientul tratat a fost externat după o evoluție foarte bună, fără complicații. Timpul de recuperare al unui pacient operat prin ureteroscopie semirigidă este, în genere, de o lună. „Pacientul avea o piatră de 1,2 cm situată la jumătatea distanței dintre rinichi și vezică. S-a intrat cu endoscopul semirigid, un instrument foarte fin și subțire, până la piatră și a fost fragmentată complet, în particule atât de mici, că n-a mai fost nevoie de extracția lor, fiind eliminate ulterior de pacient. La final, s-a montat un stent double J pentru protecția post-operatorie. În cazul de față, internarea a durat ceva mai mult decât în mod normal, fiindcă pacientul avea tratament cu anticoagulante și a fost ținut sub observație. Dar, în cazuri obișnuite, pacientul este externat în 4 zile, timp în care scoatem și sonda. Urmează controlul la o lună, când acel stent se extrage, intervenția nu este dureroasă, se face fără anestezie. În acest moment, pacientul este recuperat total, pentru că în această lună de după operație el are câteva restricții la efort, care-i pot provoca ușor disconfort la anumite mișcări, din cauza stentului”, declară directorul medical al spitalului județean.

Aceasta este a doua reușită a echipei medicale de la Urologie , din care fac parte dr. Daniel Chirița, medic coordonator, dr. Maria Cristina Păduraru și dr. Ștefan Gheorghincă.

Cristina Iordache

Articolul precedentVideo. Foto. Poliția Piatra Neamț are ajutoare inedite de 1 iunie
Articolul următorANM avertizează: cod galben de furtuni în regiunea Nord Est