Patru bărbați, cu vârste între 23 și 50 de ani, și un minor au fost găsiți în pădure, în zona Cuiejdi, în după-amiaza de 21 septembrie, de personalul cu atribuții de pază și protecție de la Ocolul Silvic Gârcina.  Oamenii erau însoțiți de câini specializați în descoperirea trufelor, înarmați cu hârlețe și echipați pentru săpături.

Asupra celor cinci s-a găsit cantitatea de 1.3 kg trufe, recoltate fără drept din pădurea administrată de Ocolul Silvic Gârcina”, a declarat Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț. ”Cu ajutorul organelor de poliție de la Postul de poliție Gârcina s-a reținut cantitatea de trufe recoltate, iar cei cinci au fost preluați la post pentru continuarea cercetărilor. Astfel de acțiuni de control vor continua în perioada următoare la nivelul tuturor ocoalelor din cadrul Direcției Silvice Neamț”.

Trufele confiscate de la cei cinci cetățeni, toți din Oniceni, au fost predate firmei cu care Direcția Silvică Neamț are contract de recoltare. Culegătorii au fost amendați, de asemenea, conform art. 17 lit. C din Legea 171/2010, care prevede sancțiuni între 2.000 și 5.000 de lei ”pentru recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii”.

Pentru că trufele nu sunt niște ”bureți oarecare”, așa cum sunt tentați unii oameni să-i considere, nu doar prin valoarea lor, ci și prin condițiile stricte în care se face recoltarea, Direcția Silvică Neamț a încheiat contract cu o firmă specializată în această activitate. La recoltare se folosesc niște dispozitive speciale, pentru ca trufele să nu fie scoase cu tot cu rădăcini. În cazul ”recoltării” cu hărlețul, trufele nu vor mai ieși în anul următor. În plus o astfel de metodă este dăunătoare și pentru arborii la rădăcinile cărora cresc, de regulă, trufele.

C.M.

 

 

Articolul precedentPrimăria Piatra-Neamț – finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea Cinematografului Cozla
Articolul următorL1 După 4 runde, FC Botoşani ocupă locul 4, iar Poli Iaşi e pe 7