Aşa cum anticipam, sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este un cadou pentru judecătoarea Iulia Paisa. În această seară (5 decembrie), la vremea când Moş Nicolae deja s-a pornit la drum ca să lase daruri în ghetuţe, preşedinta (suspendată) a Judecătoriei Piatra-Neamţ a aflat că este nevinovată.
„Admite apelul declarat de inculpata Paisa Iulia”, au decis magistraţii. „Achită inculpata pentru infracţiunea de fals intelectual. Achită inculpata pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Ridică sechestrul asigurator. Înlătură obligaţia inculpatei la plata sumei de 2500 de lei cheltuieli judiciare. Respinge apelurile declarate de DNA Bacău şi partea vătămată Goroaia Elena ca nefondate. Definitivă”.
Reamintim că judecătoarea Iulia Paisa a fost cercetată de DNA pentru abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite (41 de infracţiuni), abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, în formă continuată (40 de acte materiale) și fals intelectual (6 infracţiuni).
„Inculpata Paisa Iulia, în perioada 05.06.2006 – 03.06.2009, fiind sprijinită de inculpaţii Lazăr Aurel şi Rengheş Mirela, şi-a exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de judecător în cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ, la judecarea a 41 de cauze civile”, se arată în comunicatul DNA Bacău.
„Astfel, la soluţionarea acestor cauze, inculpata şi-a îndeplinit în mod defectuos sau nu a îndeplinit mai multe acte, încălcând numeroase dispoziţii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pârâţi de terenurile situate în judeţul Neamţ (o suprafață însumând 242.890 mp) care le aparţineau şi de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazăr Aurel. În acest sens, inculpata a urmărit pronunţarea sau a pronunţat în mod abuziv hotărâri netemeinice şi nelegale, menite să ţină loc de acte autentice de vânzare cumpărare între pârâţi şi reclamantul Lazăr Aurel, având ca obiect imobilele aparţinând pârâţilor”.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au achitat-o pe Iulia Paisa pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, au dispus încetarea procesului penal pentru fals intelectual pe motiv de prescripţie şi au condamnat-o la un an cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătorii de la Bacău au decis, de asemenea, achitarea grefierei Mirela Rengheş şi achitarea lui Aurel Lazăr, beneficiarul terenurilor obţinute prin hotărâri judecătoreşti. Decizia a nemulțumit-o pe judecătoarea Paisa, care a atacat sentința la Înalta Curte şi, după cum se vede, bine a făcut. La rândul lor, procurorii DNA au atacat sentinţa sperând, probabil, la o pedeapsă mai aspră. Pentru ei, însă, Moş Nicolae a adus o înfrângere surprinzătoare, „premiul” pentru o anchetă la care s-a lucrat ani de zile şi al unui proces întins iarăşi pe mai bine de doi ani, soldat cu o definitivă şi incontestabilă achitare.
C.M.