0:00

Înalta Curte a decis: Dr. Damoc – judecată la Tribunalul Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La aproape un an de când a fost demisă din funcţia de manager al Serviciului de Ambulanţă Neamţ, dr. Letiţia Damoc a aflat care este instanţa competentă să judece acţiunea pe care a formulat-o împotriva Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.  Conflictul de competenţă dintre Tribunalul Neamţ şi Curtea de Apel Bacău a fost “tranşat” de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis: “Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe Damoc Letiţia Gabriela, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Neamţ în favoarea Tribunalului Neamţ – Secţia litigii de muncă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 septembrie 2014”.

Povestea demiterii conducerii Serviciului de Ambulanţă Neamţ a început în septembrie 2013, după un control dispus de Ministerul Sănătăţii la DSP Neamţ. În ciuda faptului că o parte din neregulile constatate erau în curs de remediere, în luna noiembrie, dr. Letiţia Damoc a fost “somată” să-i demită pe directorul medical, dr. Puşa Creţu, şi pe directorul tehnic Ciprian Ioan Cucoş, după care a fost revocată din funcţie de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Locul ei a fost luat de dr. Dorice Albu, cu statutul de interimar până la organizarea concursului.

În luna decembrie 2013, Letiţia Damoc, Puşa Creţu şi Ciprian Cucoş au făcut acţiuni, individuale, în instanţă şi au cerut anularea deciziilor prin care au fost demişi. Prima victorie a fost obţinută de dr. Creţu, pe 14 aprilie 2014, când Tribunalul Neamţ a decis: Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi excepţia lipsei de interes în raport cu primul capăt de cerere. Admite în parte contestaţia. Constată nulitatea absolută parţială a Dispoziţiei nr. 79/25.11.2013 a Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ numai în ceea ce priveşte revocarea reclamantei ca membru al Comitetului Director din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Constată nulitatea absolută a Dispoziţiei nr. 142/29.11.2013 a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Obligă pârâtele să repună contestatoarea în funcţia de Director Medical în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Obligă intimatele să plătească reclamantei daune materiale reprezentând drepturi salariale de care ar fi trebuit să beneficieze începând cu data 6.12.2013 şi până la repunerea în funcţia de Director Medical, conform prezentei hotărâri. Respinge ca neîntemeiată cererea privind daunele morale. Obligă pârâţii să plătească în solidar reclamantei cheltuielilor de judecată în sumă de 500 de lei, onorariu de avocat. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel ce se va depune la Tribunalul Neamţ, Secţia I Civilă”.

Deşi “executorie”, adică obligatoriu de pus în practică, înainte de a se finaliza procesul la instanţele superioare (acum dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău, după ce DSP şi Serviciul de Ambulanţă au declarat apel), hotărârea nu a fost dusă la îndeplinire până ieri cel puţin – deşi existau zvonuri că dr. Creţu a apelat la un executor judecătoresc. Dr. Dorice Albu a declarat, însă, că nu a primit nicio înştiinţare din partea instanţei.

Pe 16 aprilie 2014, la două zile după dr. Creţu, Ciprian Ioan Cucoş a primit şi el o decizie favorabilă, cu diferenţa că nu este executorie. Tribunalul Neamţ a dispus repunerea lui pe funcţia de director tehnic şi acordarea drepturilor salariale cuvenite din ziua de când a fost revocat, până în ziua reinstalării. Plus cheltuieli de judecată. Serviciul Judeţean de Ambulanţă a declarat apel şi în acest caz, iar procesul se judecă în continuare la Bacău.

Singura care nu a obţinut încă o hotărâre este dr. Damoc. Ea a chemat în judecată Ministerul Sănătăţii şi de aceea a intervenit conflictul de competenţă dintre instanţe. Urmează ca Tribunalul Neamţ să introducă dosarul pe rol şi să înceapă, efectiv, judecata.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDialog cu scriitorul Constantin Ardeleanu, la împlinirea vârstei de 66 de ani
Articolul următorRomanul are microhidrocentrală pe râul Moldova

1 COMENTARIU

  1. sa umble prin instante asa cum circula banii ca sa vada si ei cum este cand cineva te pune pe faras! inca vreo 5 ani de procese si se pot pensiona linistiti dupa!!

Comentariile sunt închise.