accident foto nouaUn bărbat, de 58 de ani, din Borleşti, care a început să-şi sărbătorească onomastica încă de sâmbătă (5 decembrie) seara, a primit un cadou mai puţin plăcut de la Moş Nicolae. În timp ce se chinuia să se ducă spre casă, fiind în avansată stare de ebrietate, bărbatul a fost lovit de un autoturism, condus de un şofer, de 49 de ani, din Oituz. În urma impactului, victima s-a ales cu un picior rupt şi a fost transportată la spital. Pe numele conducătorului auto poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Tot în acest week-end au mai fost două accidente rutiere în care au fost implicaţi pietoni. O fată, de 15 ani, din Petricani, care s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii Cuza Vodă din Târgu Neamţ a fost acroşată de un autoturism, condus de o femeie, de 37 de ani, din localitate. Fata a fost rănită uşor.

O altă copilă, de doar 5 ani, a fost accidentată, sâmbătă la prânz, în timp ce traversa în fugă strada Ştefan cel Mare din Roman. Fetiţa a fugit de lângă fratele ei şi a fost lovită de o maşină, condusă de un bărbat, de 44 de ani, din Roman. Pentru că a început deja agitaţia pentru pregătirile de sărbători, poliţiştii au formulat recomandări pentru participanţii la trafic.

Recomandări pentru pietoni

  • traversarea străzilor se face numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor trecere pentru pietoni iar acolo unde sunt instalate semafoare numai pe culoarea verde;
  • în intersecţiile fără marcaj pietonal, semafor sau indicator, traversarea se va efectua numai pe la colțul străzii si numai când prin acel loc nu trece nici un vehicul. În toate cazurile traversarea se va face in pas vioi si perpendicular pe axul drumului;
  • pe drumurile publice care nu au trotuare sau poteci laterale, se va circula numai pe partea stânga a sensului de deplasare si cât mai aproape de marginea acestuia. Pe timp de noapte, dacă circulaţi pe partea carosabilă a drumului, aplicaţi pe îmbrăcăminte, accesorii reflectorizante sau aveţi la îndemână o sursă de lumină vizibilă din ambele părţi!
  • când se așteaptă sosirea autobuzului se va sta numai pe trotuar sau în refugiile special amenajate si nu pe partea carosabilă;
  • după coborârea din mijloacele de transport public,traversarea străzii se va face numai după plecarea lor din stație, nu prin fața sau spatele acestora.

Recomandări pentru conducătorii auto

  • respectați limitele de viteza prevazute de lege dacă doriți atât siguranța dumneavoastra cât și a celorlalți participanți la trafic;
  • adaptați viteza de deplasare la starea drumului și la condițiile meteorologice;
  • fiți mai atenţi când vă apropiaţi şi traversaţi trecerea de pietoni, când depăşiţi mijloacele de transport în comun oprite în staţii! În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, pietonii sunt mai puţin prudenţi şi nu prea se asigură la traversare!
  • fiţi conştienţi de gradul de periculozitate la care expuneţi toţi participanţii la trafic, nu doar pe dumneavoastră, prin conducerea autovehiculului sub influenţa alcoolului! (C. MIRCEA)