Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț a decis, în ultima ședință de comitet director, să scoată la concurs câteva posturi de asistent medical în câteva secții. Managerul unității spune că una din secțiile avute în vedere este Dermatologia. Aici, este mare nevoie și de infirmieri sau îngrijitori, dar “în primul rând vrem să asigurăm măcar un minim de asistenți medicali, în condițiile în care sunt efectiv în activitate doar 4-5 cadre medii și uneori nu se poate face graficul”, spune dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul interimar al SJU Neamț.

spital vechi 01 resizeProblema personalului specializat nu este nouă, dermatologia ajungând (din fosta secție) doar un compartiment cu 12 paturi, după reorganizarea de acum câțiva ani. Și nici infirmieri sau îngrijitori nu sunt suficienți, abia asigurându-se minim 4 pentru a face turele. În aceste condiții, spun cadrele medicale de aici, s-a ajuns ca o asistentă să facă, mai ales noaptea, și munca unui îngrijitor. Concursuri pentru asistenți medicali s-au mai făcut, ultima dată în luna noiembrie 2016, când din 12 candidați doar unul a fost admis (din 8 prezenți). Iar pentru infirmieri, ultima dată a fost anunțat concurs în vara anului 2014, când una din condițiile impuse celor care doreau să acceadă la post era, pe lângă absolvirea școlii generale, promovarea cursului de infirmier organizat, la acea vreme de organizația profesională OAMGMAMR, plus 6 luni vechime.

Medicii din Dermato plâng de mila asistentelor, iar șefa compartimentului, dr. Gina Țicală, și-a făcut un „obicei” din a scrie solicitări la conducere. „Lunar? Cred că trimite memorii de câteva ori pe săptămână”, spun cadrele medicale de pe secție. Actualul manager al spitalului confirmă situația și, în plus, amintește de restricțiile bugetare anterioare și de limita pe fondul de salarii. Probleme cu asistenții și infirmierii sau îngrijitorii au fost și la alte secții, cu adresabilitate mult mai mare, dar încet-încet posturile neocupate au fost scoase la concurs. La Oncologie, de pildă, tocmai au câștigat concursul două îngrijitoare, chiar dacă pe durată determinată. La Infecțioase, în schimb, singurul candidat nu a reușit să obțină punctajul minim necesar. La secția Neurologie, din 8 candidați, doar unul a promovat concursul pentru asistent medical debutant, la fel pe perioadă determinată. Iar la Cardiologie, un candidat din doi înscriși a promovat pe postul (vacant temporar) de asistent medical principal.

sju 2014 01Pe de altă parte, oamenii din sistem arată cu degetul și spre lipsa de motivație financiară de a rămâne nu doar a cadrelor medicale medii, ci și a medicilor. Migrația specialiștilor din sănătate este arhicunoscută și încă de actualitate. Multe din secțiile spitalului sunt afectate de plecări, pensionări și așa mai departe. La secția Obstetrică-Ginecologie, de pildă, sunt câțiva medici tineri care sunt nevoiți să lucreze pe bază de contract de gărzi și așteaptă cu sufletul la gură scoaterea la concurs a unor posturi. Sunt promisiuni, de la conducere, și în acest sens, la fel la Laborator, unde este nevoie de un medic primar. Managerul interimar al spitalului mai spune că, anul acesta, pe ansamblu, s-au făcut în jur de 50 de angajări, atât medici, cât și cadre medii și îngrijitori sau infirmieri, chiar în condițiile salariilor care sunt în sistem. Salarii care produc în continuare nemulțumiri și sunt principalul motiv al protestelor sindicale deja anunțate începând cu sfârșitul acestei luni. (C.I.)

Articolul precedentPaznicul Pensiunii Eulor, bătut măr și lăsat să zacă pe câmp
Articolul următorANI: Set consistent de aleşi în incompatibilitate sau conflict de interese administrativ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.