0:00

În prezența a peste 1.000 de creștini, Declarație de dragoste faţă de Dumnezeu şi oameni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Credincioșii nemțeni s-au împărtășit, ieri, 11 mai, din bucuria duhovnicească prilejuită de sfințirea bisericii care poartă hramul „Pogorârea Sfântului Duh” (Gară), din Piatra Neamț. La slujbă au participat peste 1.000 de creștini din Piatra Neamț, dar și din localitățile apropiate.  Târnosirea bisericii (slujba de inaugurare a unei biserici) și Sfânta Liturghie au fost oficiate de ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, căruia i s-a alăturat un numeros sobor de preoți. La sfârștiul Liturghiei, pr. Valentin Tofan,  protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a dat citire hrisovului, care, mai apoi, a fost așezat în Sfânta Masă. La acest ceas de sărbătoare, pr. Tofan a explicat, în cuvântul său de învățătură, care este rostul Bisericii.

„Este esențial ca după acest popas duhovnicesc să putem mărturisi cu toată dragostea că «am văzut Lumina cea adevărată, că am primit Duhul Cel Ceresc, că am aflat credința ce adevărată», care este nedespărțită de Sfânta Treime. Și acum, mergând în lume, în familia noastră, la locul de muncă să-i putem încredința pe toți cei din preajma noastră că lumina adusă în lume de Mântuitorul Hristos luminează tuturor. Și aceasta pentru că Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu, este Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Acesta este de fapt rostul Bisericii din care facem parte: să ne pregătească pentru a ne bucura de Lumină de Înviere și pentru a putea intra în Ierusalimul Ceresc, adică în Împărăția Cerurilor, adică în Rai.”

Unul din momentele importante ale acestui eveniment a fost punctat de cel care a făcut toate demersurile pentru ca Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” să fie construită și dăruită credincioșilor spre închinare.

„La ceas de mare praznic și de încununare a ostenelilor noastre aducem, mai întâi de toate, mulțumiri, Bunului Dumnezeu pentru ziua de astăzi și pentru atmosfera duhovnicească a harului Său. (…) Ziua de astăzi este ca o zi de Paște, ca o zi a Învierii, așa cum trebuie să fie viața fiecărui creștin. Această biserică este dovada iubirii mele față de Dumnezeu și față de oameni. La dragostea lui Dumnezeu am răspuns cu dragostea noastră. În această biserică, împreună cu credincioșii ne-am risipit cu folos, din timpul nostru, din sănătatea noastră, din banul nostru, din lacrima, din râvna și din credința noastră. Din ceea ce ne-a dat nouă Dumnezeu, i-am adus lui Dumnezeu. Această biserică, pot spune cu toată conștiința este o declarație de dragoste pe care i-o fac lui Dumnezeu, este o frumoasă poveste de dragoste este o strașnică icoană a iubirii mele față de oameni și față de Dumnezeu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ales și pe mine ca să construiesc această «Casă a lui Dumnezeu» și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunații oameni pe care mi i-a dăruit”, a spus pr.Ghiță Mocanu, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”.

În prezența a peste 1.000 de creștini, Declarație de dragoste faţă de Dumnezeu şi oameni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru efortul și munca pe care preotul paroh l-a depus pentru construirea lăcașului de cult, ÎPS Teofan i-a dăruit cea mai înaltă distincție pe care un mitropolit o poate oferi unui preot: Crucea Moldavă. Ierarhul nu a uitat-o nici pe soția părintelui Mocanu, căreia i-a oferit în dar o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ușor tulburat de mulțimea care se înghesuia să treacă prin Sfântul Altar, provocând gălăgie, ÎPS Teofan a precizat că, în pofida faptului că se creează și o atmosferă de panică, și-ar dori ca aceasă înghesuială să se regăsească și la porțile cerurilor.

„De aceea să dăm Slavă lui Dumnezeu pentru aceasta, și e bine să tânjim și să ne manifestăm dorul nostru după Dumnezeu, când prea mulți oameni se înghesuie la păcatele lumii, se înghesuie în locuri de pierzare. Nu am alt cuvânt decât să-L rog pe Dumnezeu să vă dăruiască tuturor determinarea adecvată pentru ca să cunoașteți drumul care duce spre bisericile parohiilor din care faceți parte fiecare, pentru că după spusele unui gânditor occidental: «Unde duce calea care nu duce la biserică? Acel drum nu există, acea cale noi nu aflăm, acea cărare nu există. Că orice cale a omului, ca să ducă undeva, trebuie să ducă la Sfânta Biserică, adică de la locul în care, Dumnezeu ne fixează, cel puțin odată pe săptămână,  întâlnirea cu El. Se cuvine ca la întâlnirea pe care Dumnezeu ne-o oferă să nu lipsim.”

Evenimentul deosebit de important pentru viața duhovnicească a credincioșilor a avut o dublă semnificație. Potrivit protopopului de Piatra Neamț, ieri, au fost sfințite două biserici: cea din sufletul credincioșilor și cea făcută din ziduri. Ambele, la fel de importante.

Așa cum se precizează în hrisovul pentru biserica nou-sfințită, locul pentru ridicarea lăcașului de cult a fost stabilit în 25 martie 1999. Nouă luni mai târziu, în acelaș an, s-a sfințit locul, ca mai apoi, în 25 decembrie, să se poată săvârși prima Sfântă Liturghie. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCu cine votăm? Că știm când
Articolul următorZiua Asistenților Medicali – încă o zi obișnuită din calendarul suferințelor