Criza de Euthyrox este pe departe de a se fi terminat. Stocurile ajunse în farmacii din data de 25 mai 2020, s-au epuizat.
Bolnavii de tiroidă așteaptă în continuare rezolvarea situației în timp ce autoritățile (in)competente nu găsesc niciun fel de răspuns. Pur și simplu nimeni nu pare să știe de ce a dispărut medicamentul așa brusc.
Autoritățile anunțau la sfârșitul lunii mai, că această criză a luat sfârșit. În sprijinul bolnavilor de tiroidă venise chiar Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), care a donat mii de cutii farmaciilor din întreaga țară.
Cele 5.000 de cutii de Euthyrox au fost distribuite doar în 8 orașe ale țării și anume în București, Iași, Constanța, Oradea, Buzău, Timișoara, Cluj și Craiova. Medicamentul s-a epuizat într-un timp foarte scurt. Cu foarte mari eforturi, se mai găsește câte o cutie și, chiar și așa, foarte puțini sunt pacienții care pot cumpăra una întreagă. De regulă se cumpără doar câte o folie care să ajungă pe o lună întreagă la un pacient.
Nici în Piatra Neamț situația nu diferă. Din toate cele șase farmacii din zona Pieței Centrale și a Spitalului Județean, azi, 11 iunie 2020, doar la una singură se poate găsi acest medicament. Situația este de-a dreptul alarmantă deoarece în județ sunt foarte mulți pacienți bolnavi de tiroidă, inclusiv copii și tineri.

Daniel Nastasă