0:00

Amintiri cu Halep, Mladenovici, Buguruza şi Bouchard

Jucătoarea pietreană de tenis, Ilinca Stoica (20 ani), a trecut şi de a “doua etapă” de studenţie, în America, la Virginia Tech. Ea a fost şi în acest an lidera echipei de tenis a universităţi, reuşind s-o depăşească în trei seturi pe numărul 2 din America, Beatrice Capra. Şi pe jucătoarea numărul unu a fost foarte aproape de a o învinge, dar cunoscutele sale dureri de spate au împiedicat-o să câştige.

“A fost cu siguranţă, un an mai bun decât primul. Mi-am făcut mai mulţi prieteni, m-am acomodat mai bine cu stilul de viaţă american, am înţeles cu ce se «mănâncă» viaţa în America şi încep, încetul cu încetul, să-mi formez un alt stil de viaţă stând alături de oamenii de acolo, studiind şi jucând tenis. M-am axat pe relaţiile internaţionale şi pe limba franceză, practic sunt două facultăţi într-una singură. Este destul de greu pentru că trebuie să îmbin şcoala cu tenisul şi în fiecare zi muncesc foarte mult pentru ambele, dar nu mă plâng. Am colaborat în acest an universitar cu doi psihologi mari din America. Partea mentală este foarte importantă în tenis. Unul dintre ei, Larry Willens, a lucrat cu Martina Navratilova şi Rod Laver. Acum o antrenează pe nemţoaica Angelique Kerber, care a bătut-o recent pe Maria Sharapova, la Wimbledon. Al doilea psiholog, se ocupă de fraţii Bryan, care sunt numărul unu la dublu”.

Ilinca Stoica – vacanţă la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Revederea cu cei dragi a fost, ca de obicei, foarte plăcută. Ilinca va sta acasă până la mijlocul lunii august. Prima prezenţă în SUA, a fost în 2009, la US Open. În acelaşi an a participat şi la Roland Garros şi Wimbledon, în întrecerea juniorilor.

”De fiecare dată mă întorc cu drag la Piatra Neamţ. Am aici familia şi prietenii care îmi sunt foarte aproape de suflet şi după cum se ştie nicăieri nu-i mai bine ca acasă. Există în acestă «vorbă» un adevăr extraordinar”.

Vacanţă în Spania şi studiu la Paris

Înainte de a ajunge la Piatra Neamţ, Ilinca Stoica “s-a refăcut” într-o vacanţă în Spania, la Palma de Mallorca, după care a plecat la Paris, unde timp de 5 săptămâni a studiat franceza şi a dat o fugă şi la Roland Garros, celebrul turneu care era în plină desfăşurare în acea perioadă.

“Am susţinut-o pe Simona Halep în semifinale din tribune, în meciul cu nemţoaica Andrea Petkovici şi a fost o atmosferă extraordinară. În finală n-am putut să o mai văd întrucât nu am avut bilet, tichetele fiind rezervate familiei şi oamenilor foarte apropiaţi Simonei”.

Ilinca Stoica – vacanţă la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Colegă de lot şi cameră cu Halep

“Ea este cu doi ani mai mare decât mine. Ne-am întâlnit de multe ori la lotul naţional din care am făcut parte 8 ani şi de multe ori ne-am antrenat împreună şi am fost chiar colege de cameră. Mă bucur că Simona Halep a ajuns în elită. Eu am observat mereu puterea de muncă pe care o are, «trăgea cu dinţii» la antrenamente, este foarte muncitoare, stătea toată ziua pe teren, s-a văzut dorinţa mare pe care a avut-o de a ajunge o jucătoare de top şi a reuşit. Eu cred că Simona Halep are şanse mari de ajunge numărul unu mondial”.

Adversare celebre

De-a lungul anilor, Ilinca Stoica “s-a luptat” cu jucătoare celebre.

“Am jucat contra Kristinei Mladenovic din Serbia care a bătut-o pe Na-Li din China, la Roland Garros. Eu o învinsesem pe Mladenovic acum câţiva ani la Paris. O cunosc şi pe Garbine Muguruza. Ea a eliminat-o pe Serena Williams, tot la Roland Garros. Cu Muguruza am avut un meci destul de strâns şi am fost destul de aproape de a obţine o victorie în faţa ei. O cunosc şi pe Eugene Bouchard, care a depăşit-o recent pe Simona Halep, la Wimbledon, este cu un an mai mică decât mine şi sunt surprinsă că a ajuns atât de departe. Din păcate eu nu sunt acolo lângă ele, deşi la un moment dat aş fi putut fi”.

Bucuria revederii

Antrenorul Romeo Stoica s-a revăzut cu fiica sa, după un an.

“E o mare bucurie. N-am mai văzut-o de un an. Pregătirea ei în America (fizică, psihică, metodică, şcolară), este una dintre cele mai bune. Se antrenează la cote foarte înalte, are meciuri săptămânal. Urmăresc evoluţiile jucătoarelor din generaţia ei, sau apropiate ca vârstă de ea şi am o oarecare durere în suflet că nu o văd acolo printre ele, dar timpul nu este pierdut, sper să reuşească să le ajungă din urmă”.

Prima mare competiţie câştigată, ca jucător de Romeo Stoica, a fost ediţia a 6-a a Cupei Scânteiii Tineretului, în 1979. Întrecerile finale s-au desfăşurat la Târgovişte, la start prezentându-se cei mai buni tenismani de pe întreg cuprinsul ţării, care şi-au câştigat acest drept după ce au participat la etapele preliminare. Romeo Stoica s-a impus la categoria 10-14 ani alături de o altă pietreancă, Carmen Nacu. Ei proveneau de la proaspăt înfiinţatul centru de iniţiere “Tenis Club Pionierul.

“De data aceasta «noul val» al tenismanilor, ridicat la Piatra Neamţ graţie perseverenţei şi entuziasmului prof. Gheorghe Maftei, a impus în etapa finală două nume despre care suntem siguri că vom mai auzi: Romeo Stoica şi Carmen Nacu. Ambii au dovedit o pregătire foarte bună şi o deosebită putere de muncă”. (Ceahlăul, sâmbătă, 8 septembrie1979).

În anul în care a câştigat acest concurs important, Romeo Stoica avea 13 ani, practica tenisul de doi ani şi jumătate şi era elev în clasa a 8-a la Şcoala nr. 1 din Piatra Neamţ.

“Este un polisportiv, joacă volei şi practică înotul obţinând şi la aceste discipline rezultate bune. Dar marea lui pasiune rămâne, totuşi, tenisul. «Este primul meu mare succes şi cu acest titlu de campion pe ţară tenisul mă face să-i rămân credincios toată viaţa. Mă voi pregăti, în continuare, cu şi mai mare ambiţie şi conştiinciozitate, ca să-i pot urma pe ceilalţi campioni ai Cupei Scânteii Tineretului din Neamt, Viorel Căciulescu şi Mihai Ciuntea pe drumul tenisului de performanţă»”. (Vasile Căbulea, Scânteia Tineretului, marţi, 4 septembrie 1979).

Ilinca Stoica – vacanţă la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primul campion naţional şcolar din judeţ

Peste 4 ani, Romeo Stoica a devenit primul campion naţional şcolar din judeţul Neamţ.

“Stoica Romeo, elev la Liceul Calistrat Hogaş a cucerit titlul şi medalia de campion republican la categoria 17-18 ani (6-4, 4-6, 7-5), în finala susţinută cu ieşeanul Klug Roland, după un meci dramatic care a durat peste 3 ore de joc, în cadrul campionatului republican şcolar de tenis. De menţionat că titlul de campion este primul obţinut de un tenisman nemţean la sportul de performanţă”. (Ceahlăul, 6 august 1983)

Ana MOISE

Articolul precedentMarc, golgeter în amicale
Articolul următorUnele doamne e speciale