Igor Dodon ales preşedinte al Republicii Moldova * Geoană şi Băsescu, primele reacţii din România, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRepublica Moldova are un nou preşedinte, primul ales prin vot direct din ultimii 20 de ani. Învingător în turul al doilea a fost candidatul socialist Igor Dodon, care a obţinut 52,29% din voturi, după numărarea a 99,9% dintre procesele verbale. Contracandidata sa, Maia Sandu a obţinut 47,71% dintre sufragii.

Igor Dodon are 41 de ani și este deputat din 2009. A fost prim-vicepremier în guvernul Zinaidei Greceanîi și ministru al Economiei 2006-2008 în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat și Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chișinău. În 2009, a fost ales deputat din partea Partidului Comunist din Republica Moldova, însă, în noiembrie 2011, a părăsit partidul, s-a alăturat Socialiștilor, și a devenit președinte al formațiunii în același an. Noul președinte vorbește rusa, engleza și franceza. S-a născut în Sadova (raionul Călărași). Este căsătorit și are trei copii.

„Înțeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înțeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi președintele tuturor, al celor de dreapta și al celor de stânga, al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia”, au fost primele declaraţii ale lui Igor Dodon.

Reacţii din România

Igor Dodon ales preşedinte al Republicii Moldova * Geoană şi Băsescu, primele reacţii din România, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Cu excepția Ucrainei, toți vecinii imediați ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influență a Rusiei. Turcia, un aliat strategic, este în plină reașezare în plan intern și extern. Rămân Polonia și statele baltice, la fel de preocupate ca și noi de «spargerea frontului» transatlantic în regiune. Dacă mai adăugăm și o Europă divizată pe acest subiect, ne întoarcem la aliatul de prim și ultim resort – Statele Unite ale Americii. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător” – Mircea Geoană (Facebook).

Igor Dodon ales preşedinte al Republicii Moldova * Geoană şi Băsescu, primele reacţii din România, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Maia Sandu a pierdut cursa prezidențială. Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu lașitate de Biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu și oligarhul Plahotniuc, cu votanți aduși organizat și ilegal din Transnistria, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secțiile de votare din Europa, Maia Sandu avea șanse minime să câștige. Dar scorul obținut de Maia Sandu ne dă o certitudine și anume aceea că 48% din populația Republicii Moldova este proeuropeană și pro-România” – Traian Băsescu (Facebook). (ZCH NEWS)

Articolul precedentLIGA A IV-A: Teiul Poiana Teiului a redevenit lideră!
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI: Lideră eliminată de ultima clasată!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.