Un ieșean care a stat, la cort, în zona – de altfel superbă -, de campare din apropierea Mănăstirii Secu, ne-a trimis un mesaj-anunț la redacție: ”Vreau să fac un anunț pentru binele tuturor (că pentru al meu nu mai este): oameni buni ,vara asta ,dacă aveți careva în plan să mergeți cu cortul, în zona Piatra-Neamț, zona mănăstiri Secu în principal, zonele de munte, păduri, să rămâneți peste noapte MARE ATENTIE se fac furturi, se sparg mașini pe timpul nopții!!! În grupul nostru acest week-end, ni s-au spart mașinile, poșete luate, am dormit cu mașinile lângă noi și nu s-a auzit nimic, lucrează foarte inteligent,ne-au “anulat” /stricat alarmele, nici acum nu merg. Niciun fel de urme, amprente, nimic!! Geamurile le sparg într-un fel numai de ei stiut! Și nu am fost numai noi!! Foarte mulți au pățit!!! MARE ATENTIE!! Pentru noi șocul și paguba, în primul rând șocul e destul de urât!! Vă rugăm semnalați și sperăm că vor fi opriți să mai facă!”.
Probleme cu spargerile de mașini din zona mănăstirilor, mai ales Secu, Sihla și Sihăstria, au mai fost în ultimii ani. La un moment dat au fost prinși hoții și a urmat o o perioadă de liniște. Acum, se pare că zona a revenit la vechile obiceiuri.
Secția de Poliție Rurală Târgu Neamț are în lucru plângerile celor 3 ieșeni păgubiți în noaptea de 29 spre 30 iunie. Din prima mașină spartă a fost furat un rucsac, în care se afla un telefon mobil, în valoarea de 200 de lei. Mai scump e geamul autoturismului, care a fost spart pentru ca hoțul să aibă acces la banchetă. Din celelalte două mașini au fost furate două poșete. În una erau bani (350 de lei), iar în cealaltă un telefon mobil în valoare de 750 de lei. Polițiștii au deschis un dosar penal, pentru furt calificat, și fac cercetări pentru a găsi autorii. Până atunci, cei care parchează în zonele vizate de spărgătorii de mașini e bine să-și ia măsuri de precauție. Și, în primul rând, să nu mai lase în autoturisme genți, bani sau obiecte care-i pot atrage pe hoți.
C.M.
Bunnnnnnmm. Acum să vă spună cineva trecut prin asta câteva detalii. Paguba 1000 €, timp de “operare” – aproximativ 30 minute cât intri și aprinzi 2 lumânări într-o mănăstire. Ora evenimentului : 17:16 (apel 112). Prezentare echipaj politie piatra neamț ora 20:00 cu chef de șpriț. Între timp am bântuit prin pădurile din jurul mănăstirii împreună cu călugării de acolo. Eram al 27 caz de acest fel. Masina parcata în parcarea mănăstirii. Încă nu au catadicsit să instaleze o camera web măcar după al 20-lea eveniment. Am fost sunat de șeful de post Agapia să-mi retsag sau modic plângerea (contravaloarea prejudiciului). Dosar penal finalizat cu autor mort…… “mort”?! Posibil să fi luat asupra lui toate AN – urile. Procurorul nu l-a putut executa pentru că surpriză sau nu! Mortul nu avea bunuri pe numele lui. Era sărac lipit. Spargerea a constat în ambele geamuri laterale dreapta (dispre pădure) geamuri foliate care aratau ca și cum în mașină ar fi avut loc o explozie. Prejudiciul nerecuperat niciodată. “Succes” celor ce ajung în zona. Acest eveniment m-a determinat să-mi montez 2 camere video inside plus un sistem de alarma de aprox 800 €. Zona este recunoscuta pentru acest mod de operare. Au observatori care vă monitorizează tot drumul, și anunță momentul oportun spargerii.
Stați liniștiți. Mergeți în piatra neamț și cumpărați-vă rucsacuri noi apoi la un dealer de telefonie mobilă pentru dispozitive noi. Pagubele nu vor mai fi niciodată recuperate. Bunurile sustrase fiind deja comercializare în piața din piatra neamț în prima zi după eveniment. La cerere va pot înainta decizia instanței care claeeaza cazul pentru faptul că prejudiciul nu poate fi recuperat (autorul decedând între timp…… “subit”…..)