pietricica turism

Mai multe mii de pietreni, de la nişte mai puţine mii de adrese, habar nu au în acest moment cum să privească iarna ce vine. Din ce încearcă să reglementeze consiliul local, prin cârpeli succesive, în privinţa nenorocirii cu coteţele termice, nu se conturează decât confirmarea lipsei de profesionalism şi responsabilitate. Asociaţile de proprietari, în special, informate iniţial în termeni grav-pompoşi că au opţiunea de a prelua şandramalele cu cazan şi de a face contracte directe cu E.ON pentru furnizarea de gaz, nu-s dumirite de niciun fel pe ce căi au de mers. Exploatarea coteţelor termice nu e la îndemâna unui simplu vot din consiliul local al ruşinii. Coteţul trebuie supravegheat, trebuie întreţinut într-un regim legal despre care, pardon de exprimare, nu s-a făcut vorbire. Între o centrală termică independentă şi automată de scară sau de bloc, aşa cum sunt câteva în Piatra Neamţ, şi instalaţiile lepădate de LOCATO e o diferenţă ca între Marilyn Monroe şi Elena Udrea.

O dovadă tristă şi publică e că, abia după ce aleşii au votat ce li s-a impus, cuiva din primăria-minune i-a picat fisa că trebuie să discute cu oficialii de la E.ON. Într-un oraş civilizat, condus de oameni serioşi, lucrurile erau clarificate din expunerea de motive, din nota de fundamentare a hotărârilor de consiliu. La noi nu e cazul. O dovadă şi mai tristă vine de la şedinţa de ieri a consiliului. Atinşi de disperare, că nu le ieşea participarea şi numărul de voturi necesar pentru o hotărâre privind patrimoniul oraşului, diriguitorii urbei au trimis o maşină, în regim de urgenţă, după un consilier local aflat cu propria maşină într-un service auto.

În acest ritm, cu victime de ordinul miilor, cum se prefigurează pentru sezonul rece, nu are rost să te întrebi dacă greşeşti, dacă exagerezi când denunţi votul consilierilor locali. Orice eroare, orice exces e prea puţin faţă de ce merită purtătorii de mână ridicată ca expresie a unei ofense la adresa noastră.

La fel ca în situaţia aleşilor care ne sfidează cu incompatibilitatea şi conflictul de interese, e anormal să nu reţinem cine ne-a populat consiliul local cu alte personaje sinistru de disciplinate. E greu de anticipat limita de rupere a suportabilităţii. Frigul este impresionant, fără doar şi poate. În special din 2004 încoace s-au adunat o groază de semnale şi decizii cât să arunce în aer răbdarea. Pietrenii nu mişcă în front. Par a aştepta să li se ia direct din casă. Indirect sunt gata jupuiţi şi nu recunosc. Prin taxele şi impozitele duse la achitarea cumplitelor credite bancare generate de primărie oraşul moare încet. Odată cu oraşul mor şi pietrenii, deşi se cred vii la cât de fuduli sunt. Dramatic este că frigul conservă. Bine-i că nu perpetuează.

Viorel COSMA