iasi patrimoniu 01Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi  şi Fundaţia Collegium XXI, care este iniţiatorul Proiectului au organizat şi desfăşurat, în parteneriat, proiectul educaţional „CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL”.

Proiectul se derulează la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale şi vizează desfăşurarea de activităţi cu rol educativ în mai multe de unităţi de învăţământ, în cadrul programului „ŞCOALA ALTFEL : Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

În data de 8 aprilie 2015, 100 de elevi din cadrul Şcolilor Ruginoasa, Rediu şi Dumbrăviţa din comuna Ruginoasa , au vizitat împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Palatul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din comuna Ruginoasa, unitate muzeală ce adăposteşte bunuri ce fac parte din tezaurul cultural naţional. Cu această ocazie poliţiştii au prezentat aspecte referitoare la patrimoniul cultural naţional, categorii de bunuri cu valoare istorică, documentară, arheologică şi artistică şi atribuţiile instituţiilor statului pe linia protejării patrimoniului imobil şi mobil.

Au fost prezentate şi unele activităţi desfăşurate de poliţişti în instrumentarea unor cazuri privind recuperarea de bunuri din patrimoniul cultural. S-a transmis elevilor mesajul referitor la faptul că, fiecare membru al societăţii civile are datoria morală de a se implica personal în protejarea bunurilor care aparţin patrimoniului cultural. Elevii prezenţi la acest proiect educaţional au primit materiale promoţionale şi diplome de participare.

Activitatea educaţională a continuat şi în Şcoala Ruginoasa, unde a avut loc un program artistic organizat de elevi din cadrul Centrului Cultural Ruginoasa. A fost prezentată expoziţia şcolii ce cuprinde creaţii populare şi culturale ale unor elevi din cadrul unităţii de învăţământ. La final, a fost vizitat Centrul Cultural Ruginoasa, în cadrul căruia funcţionează un punct muzeistic etnografic şi unul arheologic ce prezintă evoluţia comunităţii săteşti din zonă, din punct de vedere istoric şi al vieţii spirituale.

Compartimentul de Relaţii Publice al IPJ Iaşi

iasi patrimoniu 02

iasi patrimoniu 03

iasi patrimoniu 04

Articolul precedentNEAMŢ: Începe „vânătoarea” de braconieri
Articolul următorNEAMŢ: Candidați cu acte în regulă pentru concursurile din învățământ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.