Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au anunţat că, din luna februarie, vor intra în vigoare o serie de modificări ale normelor rutiere. Schimbările, care fac ca legea românească să fie adaptată la cea europeană, se referă la regulile pe care şoferii trebuie să le respecte atunci când transportă copii. Astfel, potrivit noilor norme, copiii cu o înălţime de până în 135 de centimetri pot fi transportaţi doar dacă sunt prinşi într-un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în spate, cu centura pusă. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. În faţă, un copil poate sta doar dacă are peste 1,50 m înălţime.
„Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu în cazul în care copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi. Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav“, au precizat poliţiştii.
La peste 135 de centimetri înălţime, copiii pot sta pe bancheta din spate prinşi doar cu centura maşinii. Pot ajunge pe scaunul din dreapta faţă numai dacă au peste 150 de centimetri. În ceea ce priveşte bebeluşii, ei pot sta şi în spate, şi în faţă, în scoica specială pentru ei. În faţă însă, numai după ce airbagul a fost dezactivat. Un scaun special pentru copii de peste 3 ani costă între 200 şi 950 de lei, iar o pernă înălţătoare ajunge până la 150 de lei. Nerespectarea acestor reguli vă poate aduce o amendă de 400 de lei.