banicioiu la iasi 01Agitaţie, aglomeraţie, părinţi cu nervii întinşi la maximum şi angajaţi ce aveau pe buze numai expresia „vine ministru’!“. În faţa uşii de la Primiri Urgenţe, un rezident cere raportul fiecărei persoane care îi iese în cale: „Unde mergeţi? Pe cine căutaţi?“. Un coleg de-al său îl vede şi râde, în timp ce tânărul nostru ridică din umeri şi spune că nu are încotro. Trebuie să păzească uşa. Pe etaje se spală, se curăţă, iar cei care stau cu micuţii pe la uşile medicilor pentru un control, sunt trimişi imediat să aştepte în hol. „Vine ministru’!“. Pe scările principale, un întreg alai de medici, directori şi jurnalişti îşi face simţită prezenţa.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, urmat de Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie, dr. Alina Murgu, directorul medical al unităţii sanitare, şi alţi zece oameni ajung la Secţia de Oncologie Pediatrică. Aici va fi demarat un program de 1,6 milioane de euro printr-un program al Ministerului Sănătăţii. Mare parte din bani vor constitui în fapt burse pentru medicii care vor dori să studieze în acest domeniu şi astfel să fie motivaţi să rămână în ţară. Banii care vor mai rămâne sunt investiţi în aparatura de care are nevoie secţia. Vizita în acest sector se termină relativ repede, iar Bănicioiu iese zâmbind la grupurile de părinţi şi copii din holul mare al etajului 1. Cei din urma se uită, dar nu zic nimic. Alaiul merge mai departe, iar în urmă rămân privirile pierdute ale oamenilor. Mulţi încă nu au înţeles ce se întâmplă. La etajul cinci, Ababei Cristian, tatăl unui copil de şapte ani, cardiac, aşteaptă de ceasuri bune să fie băgat în seamă de un medic. I s-a spus să aştepte, dar la vederea autorităţilor răbdarea îi dispare.

„Acum spală că o venit ministrul!”

banicioiu la iasi 02„Păi stau aici cu copilul de mână de la ora şase şi aştept. Ne anunţă că vine ministrul şi după ce plecaţi, nu mai este nimeni. Aşa ceva nu se poate! O venit ministru! Dar noi stăm de la ora şase cu copii. Vă place cum stau copiii jos acolo? Ăsta-i director! Stau copii acolo de la ora şase şi e ora 12! Ieri ne-au internat acolo (secţia de Cardiologie Pediatrică – n.r.), să mergeţi să vedeţi! Erau trei în pat, un miros. I-am zis, «doamnă, dar schimbaţi cearşaful», iar acum spală că o venit ministrul. Copilul meu are şapte ani şi e cardiac, iar ei mi-l ţin la uşă de la şase pân’ la ora două“, a spus revoltat Ababei Cristian.

Ministrul rămâne fără cuvinte, iar Adomniţei încearcă să îl liniştească pe tată, dar din spate o femeie continuă: „De dimineaţă nu ne-a preluat nimeni. Vi se par acestea condiţii? Nu ne-au preluat că ba e unul, ba vine altul!“.

Turul spitalului se termină la scurt timp după incident, însă condiţiile mizere în care stau copii bolnavi zi de zi îl fac pe Bănicioiu să catalogeze locul drept de „neimaginat“. „Vreau să vă spun că nu îmi place absolut deloc, e unul dintre spitalele care necesită atât de multe lucruri de făcut, şi vreau să vă spun din capul locului că o să intervenim şi noi pe lângă ceea ce va sprijini Consiliul Judeţean. Dar vă anunţ o implicare financiară, asta ne referim. Nu îmi place faptul că nu există locuri speciale de aşteptare şi aţi văzut că se creează tot felul de situaţii neplăcute“, a spus ministrul Sănătăţii.

Spital construit în 1970, reparat… niciodată

banicioiu nichita adomniteiStarea de degradare în care se află Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ a început să se accentueze în ultimii ani. Clădirea nu a fost niciodată reabilitată de la construcţia ei în 1970, din motive financiare. Nu au fost bani. Acum, odată cu finalizarea proiectului tehnic s-a stabilit o sumă totală de 22 milioane euro, la care se adaugă 5 milioane necesari pentru construirea unei noi clădiri, în care să fie mutată în principal Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Pentru această nouă clădire, Bănicioiu a dat asigurări că se va primi finanţare în cel mai scurt timp. De restul se va ocupa Consiliul Judeţean.

„De doi ani de zile facem proiectele şi planurile. Astăzi avem proiectul tehnic gata, deci nu doar studiile de fezabilitate. Suma totală de care avem nevoie pentru a reabilita complet acest spital, din temelii, este de 22 milioane de euro. E un proiect care se întinde pe trei ani. Toate celelalte spitale din subordinea noastră au primit bani doar de la Consiliul Judeţean, iar Spitalul de Pediatrie este pur şi simplu mult prea mare şi costisitor doar pentru CJ“, a explicat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ.

Pe lângă pereţii scorojiţi şi degradaţi, spitalul are nevoie şi de aparatură. Pe ATI lipsesc aproape trei sferturi din aparatele de ventilat mecanice faţă de cât ar trebui să fie iniţial. Sunt şase mecanisme la 42 de paturi. Astfel asistentele medicale sunt nevoite să ventileze la balon atunci când nu este disponibil un aparat. Dar şi această problemă a primit o promisiune. „O vom rezolva“, ne-au spus autorităţile. Până atunci, lumea a continuat să aştepte, iar alaiul şi-a văzut de drum. Promisiunile rămân, aşteptăm faptele. Dar semnalele nu par a fi pozitive. Concluzia a fost trasă chiar de ministru Bănicioiu: „La cum arată, nu cred că Guvernul a făcut vreodată ceva pentru acest spital. Îmi pare rău“.

FOTO: Ziarul de Iași

Articolul precedentNEAMŢ: Silenzio stampa la Colegiul „Cartianu”
Articolul următorIAȘI: Dosarul UMF și reacția ministrului Bănicioiu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.