iarna 2014 10

Pe drumurile din Neamț se circula, ieri, în continuare, în condiții de iarnă, dar autoritățile sunt mulțumite de organizarea drumarilor și de faptul că nu s-au înregistrat evenimente deosebite.

„Rămânem în alertă”

”Deși a nins foarte mult, în județul Neamț nu s-au înregistrat probleme deosebite. Nu sunt drumuri închise din cauza zăpezii, și se circulă în continuare în condiții de iarnă”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

”În cursul weekend-ului, când județul Neamț s-a aflat sub incidența codului galben de ninsori, pe drumurile județene s-a acționat cu 28 de utilaje și nu am avut probleme deosebite. Am avut ceva greutăți însă acestea s-au rezolvat, în zonele Făurei – Climești, Boghicea, David – Talpa – Stănița, unde pe tot parcursul nopții de duminică spre luni au acționat utilajele de deszăpezire. În momentul de față, utilajele de deszăpezire funcționează pentru a lărgi drumul și a-l degaja de zăpadă, pe ambele sensuri între Mărgineni și Itrinești și între Trifești și Prăjești. Acolo se acționează cu un autogreder, o lamă și o volă. La ora 3 dimineața toate utilajele de deszăpezire pleacă pe traseu, pentru a se asigura că transportul public de călători și nu numai se desfășoară în condiții de siguranță. Urmează ca, în măsura evoluției vremii, să se acționeze pe o serie de drumuri, cu lame și material antiderapant, drumuri cu mici probleme. În continuare rămânem în stare de alertă, pentru că miercuri se așteaptă un nou episod de viscol, dar nu la fel de puternic ca cel din intervalul 25-26 ianuarie. Mulțumesc tuturor mecanicilor și conducătorilor auto care au acționat cu utilaje, precum și ofițerilor de serviciu și operatorilor economici, care se ocupă de deszăpezire pentru că și-au făcut datoria”, a precizat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

„Se curăță greu străzile, mai ales cele înguste”

iarna 2014 09

Și în Piatra Neamț se fac eforturi pentru curățarea străzilor, deși situația este destul de dificilă din cauza faptului că ninge în continuu. Utilajele Publiserv fac cu greu față, însă conducerea societății promite că încearcă să curețe atât arterele principale, cât și străzile adiacente, mai ales că în privința celor din urmă la dispeceratul Publiserv au venit pe cale telefonică extrem de multe sesizări.

”Încercăm, în ordinea priorităților să trecem peste tot. Se circulă destul de greu, iar solicitările de deszăpezit străzile secundare sunt extrem de multe. Acționăm mereu, cu mai multe utilaje în toate zonele din oraș, în măsura priorităților. Peste tot sunt parcate mașini și se curăță greu străzile, mai ales cele înguste”, a precizat unul din dispecerii Publiserv.

”În weekend s-a acționat cu un utilaj și cu oameni în special pe trotuarele în rampă și pe poduri, dar și în zonele unde sunt scări. În zonele centrale, în mod special unde sunt trotuarele mai late și intră utilajele se lucrează non-stop. Inclusiv în cursul zilei de luni s-a lucrat la trecerile de pietoni și la toate trotuarele însă faptul că ninge în continuare nu ne ajută. Dacă ninsoarea se oprește trecem și la curățarea stațiilor de autobuz însă trebuie să menținem curate în principal trotuarele. De asemenea, reiterez precizarea că, potrivit hotărârii Consiliului Local Piatra Neamț, agenții economici, instituțiile publice și persoanele particulare au obligația să curețe trotuarele sau aleile din fața imobilelor unde își desfășoară activitatea sau unde locuiesc”, a explicat Tatiana Ciucanu, director Salubritas Piatra Neamț.

Irina CĂLIN