Un exemplu concret că legile (nu cele modificate în 2018, ci noile coduri intrate în vigoare de câțiva ani buni) sunt în favoarea infractorilor și nu împotriva lor, este jaful de la CAR Zănești. Niște indivizi au intrat noaptea în sediu și au plecat cu 32.000 de lei. Polițiștii din Neamț, în colaborare cu cei din Mureș, au muncit la anchetă de la jumătatea lunii iulie, până în luna octombrie, când i-au prins pe doi dintre autori. Al treilea a fost prins în luna noiembrie 2018. După care toți au fost eliberați:

”În temeiul art. 242 alin.1 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 2 Cod procedură penală, art. 16 lit. g Cod procedură penală şi art. 203 alin. 5 Cod procedură penală, revocă măsura arestării preventive, prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. e C. proc. pen., luată faţă de inculpaţii: 1. NECULAI MIHAI-BOGDAN, aflat în CRAP Neamţ, cercetat în cadrul dosarului nr.3024/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt calificat în formă continuată, (2 acte materiale), 2. ŞOŞOI DĂNUŢ, aflat în CRAP Neamţ , cercetat în cadrul dosarului nr.3024/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ pentru săvârşirea infracţiunii furt calificat în formă continuată (2 acte materiale). În temeiul art. 242 alin.1 Cod procedură penală şi art. 203 alin. 5 Cod procedură penală, revocă măsura arestării preventive, prevăzută de art. 202 alin. 4 lit. e C. proc. pen., luată faţă de inculpaţii: 3.- CRĂCIUN VIOREL,cercetat în cadrul dosarului nr.3024/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, (2 acte materiale – persoane vătămate C.A.R. Zăneşti şi SC Consumcoop – Podoleni); 4.- NICULESCU BOGDAN-MIHAI, arestat în lipsă , cercetat în cadrul dosarului nr.3024/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, (2 acte materiale – persoane vătămate C.A.R. Zăneşti şi SC Consumcoop – Podoleni); Dispune punerea în libertate a inculpaţilor Neculai Mihai Bogdan, Şoşoi Dănuţ, Niculescu Mihai Bogdan şi Crăciun Viorel, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Ia act că inculpaţii Neculai Mihai-Bogdan şi Şoşoi Dănuţ au fost asistaţi, iar inculpaţii Niculescu Bogdan-Mihai şi Crăciun Viorel au fost reprezentaţi de apărători aleşi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare pentru procuror şi inculpaţii Neculai Mihai-Bogdan şi Şoşoi Dănuţ şi de la comunicare pentru inculpaţii Niculescu Bogdan-Mihai şi Crăciun Viorel, conform art. 204 alin.1, 4 şi 5 Cod procedură penală. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 29.11.2018, ora 14:40”.

Parchetul n-a contestat decizia instanței pentru că baza acestei decizii este împăcarea părților, care înlătură răspunderea penală, prevăzută în Noul Cod Penal. Și, așa cât se poate de legal, polițiștii devin recuperatori, în cel mai propriu sens al cuvântului, atunci când este vorba despre infracțiuni de furt, înșelăciune (inclusiv prin metoda ”Accidentul”, când sunt răscolite penitenciarele în căutarea escrocilor care sună bătrâni și le spun că le pot ajuta copiii implicați în accidente, contra unor sume mari de bani) sau distrugere. Evident, odată identificați autorii, negocierile pot începe, iar părțile vătămate pretind, cel mai probabil, mai mulți bani decât prejudiciul constatat, pentru a-și retrage plângerea. Măcar de ar prevedea legea și un comision pentru poliție, dacă tot muncește de pomană, uneori și câteva luni, pentru a descoperi autorii unei infracțiuni. Sau măcar niște cauciucuri de iarnă, niște hârtie de scris, benzină, ceva care să compenseze costurile unei anchete condamnate la clasare. Pentru că asta se întâmplă cu un dosar, în momentul împăcării părților: este clasat. Iar cei împotriva cărora s-au făcut cercetări nu rămân cu nicio urmă în cazier în cazul împăcării părților, așa că pot avea lejer zeci de fapte la activ, iar în evidență să figureze drept ”curați”. Detalii despre spargerea de la CAR Zănești și despre arestarea autorilor AICI. (C.M.)

 

Articolul precedentNoutățile olimpiadei de geografie
Articolul următorPictorul anului și Salonul de iarnă 2018
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.