40 de elevi de la Şcoala Gimnazială Tașca au învăţat, joi, 25 mai, în cadrul unui atelier de upcycling, cum să recicleze și să reutilizeze deșeuri, transformându-le într-un obiect valoros. „Acordăm o atenție deosebită comunităților gazdă și dedicăm continuu resurse pentru dezvoltarea durabilă a acestora, în special a tinerilor. Astfel, ne canalizăm energia și resursele în proiecte eficiente pentru comunitate”, a explicat Marius Lupa, director al fabricii de ciment Tașca.

Acţiunea s-a desfăşurat şi în alte unităţi ale grupului HeidelbergCement România, astfel că a cuprins aproximativ 120 de elevi de la școlile gimnaziale din localitățile aflate în jurul fabricilor de ciment. Toate lucrările copiilor vor fi expuse în cadrul fabricilor de ciment, iar cele mai inovative vor fi premiate.

Activitatea se înscrie în cadrul proiectului de responsabilitate socială “Acces la Educație”, inițiat în anul 2013 din dorința de a crește gradul de educație nonformală a copiilor și tinerilor din comunitățile care găzduiesc cele trei fabrici de ciment ale companiei. Primul workshop a avut loc în Fieni, iar cel de-al doilea a fost adresat copiilor din comunele Șoimuș și Băița.

Prin upcycling se valorifică PET-uri, hârtie și carton, sticlă, materiale textile, doze de aluminiu, paleți sau cauciucuri, cu scopul de a reduce risipa de materiale. Se produc accesorii, obiecte decorative, mobilier, obiecte de iluminat, cu valoare mai mare decât deșeurile din care au provenit acestea.

Copiii participanți la atelier au învățat într-un mod interactiv, de ce este important să colecteze selectiv, să recicleze și să refolosească, de exemplu, sticlele din plastic transformându-le într-un ghiveci de flori sau într-un suport pentru accesoriile școlare și cum acest proces reduce consumul de materiale pentru crearea de produse noi, contribuind la reducerea consumului de energie, a poluării apei, aerului și solului. (ZCH NEWS)

Articolul precedentFOTO Laborator de criminalistică la Shopping City Piatra-Neamț
Articolul următorAnunț important de la Primăria Răucești
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.