Carmen Cartas in actiune

HCM Roman a mai pierdut un punct în tentativa ei de a ajunge pe un loc de cupă europeană la finalul campionatului. Elevele lui Florentin Pera au remizat în deplasare, scor 24-24 (13-12), cu CSM Cetate Devatrans, rezultat în urma căruia romașcancele au coborât pe locul 4 al clasamentului. Dunărea Brăila a câștigat contra echipei Universitatea Neptun Constanța și a trecut în fața nemțencelor. Forma mai puțin fastă a echipei din Roman este ilustrată și de convocările la naționala feminină a României: doar Dana Băbeanu a fost chemată de Gheorghe Tadici sub tricolor, în lotul lărgit.

Fără victorie de trei etape

Romanul a avut ”rău de înălțime”, după startul excelent de campionat, când, la un moment dat, era pe locul doi, după HCM Baia Mare. Din momentul accidentării interului Mihalschi, jocul n-a mai mers. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, s-a accidentat și Pavăl, iar echipa a intrat într-un con de umbră. Dacă înfrângerea cu CSM București, din etapa trecută, a fost ”digerată” greu, a urmat o contraperformanţă și mai grea, cea de la Deva, contra unei formații care adunase doar 4 puncte, până sâmbătă, sub obiectivul anunțat înainte de începerea campionatului. Cetate Devatrans a avut, însă, pe teren, în meciul din cea de-a opta etapă, un plus la capitolul omogenitate și determinare, care putea să-i aducă victoria în fața nemțencelor. Sunt momente în joc, când elevele lui Pera nu găsesc soluții la linia de 9 metri și totă lumea așteaptă o minune, care nu vine. Se intră în prepasiv și se pierd situații favorabile de a marca. Apoi, Romanul nu mai este o echipă de moral. În trecut avea moment când revenea pe tabela de marcaj, după care era de neoprit. Acum alternează jocul bun, cu combinațiile lente și cu pasele ”telefonate”. Ori, după 8 etape scurse nu putem spune că HCM Roman este o echipă omogenă.

Cu moralul la pământ

Înaintea jocului cu HCM Roman, echipa din Deva a renunțat la serviciile antrenorului Eden Hairi. Pe banca tehnică a rămas doar Gheorghe Ionescu, dar gazdele și-au revenit după ce au fost conduse cu 2-6 în minutul 10. Carmen Cartaș și Melinda Toth au început să marcheze după primul time-out, astfel că scorul a fost redus la 7-8, în minutul 14, pentru ca zece minute mai tțrziu, gazdele să preia pentru prima dată conducerea: 10-9. Cartaș n-a putu fi oprită din drumul spre gol, astfel că la pauză au condus gazdele, cu 13-12. După pauză, Romanul a forțat pe centru și a trecut din nou la cârma jocului, scor: 17-18, în minutul 40, după care, nemțencele au avut jocul în mână, atunci când s-au distanțat la 3 goluri, în partea a doua a reprizei. Gazdele au trecut, însă, la o apărare avansată și au redus din diferență până la 23-24 în minutul 58. Finalul a fost imprevizibil. Aceeași Cartaș, omul meciului, a egalat când mai erau doar trei secunde, scor: 24-24!

Cristi SOROCEANU

Cetate Devatrans-HCM Roman 24-24 (13-12)

Cetate Deva: Cartas 10 (1 din 7 metri), Toth 5, Tasic 3, Ardean Elisei 2, Petrinja 2, Rusu 1, Antoce 1

HCM Roman: Băbeanu 10 (3 din 7 metri), Stoleru 7, Horobet 2, Agrigoroaiei 2, Genkova 1, Joldes 1 (din 7 metri), Bokaric 1

Pera: Vom mai obţine victorii importante

”Fetele au fost afectate de moartea domnului profesor Dan Moisii şi este de înţeles. Trebuie să jucăm cât mai exact şi să ne impunem jocul, colectiv, cu multă dârzenie, determinare şi atitudine, până în ultimul minut. Vom trata jocurile viitoare cu încredere într-un rezultat bun, victoria fiind obiectivul final. Vom mai obţine victorii importante dacă vom evolua la fel ca în primele 5 partide de campionat. Pe de altă parte, echipa din Deva, are un potențial bun,cu Elisei – cea mai bună extremă la Mondialul din 2005, cu jucătoare de Liga Campionilor, cu Cartaş şi Toth şi cu «poarta» pe măsură, eu zic că este bun şi un rezultat de egalitate. La noi, Paula Pavăl, încă nerefăcută după accidentare, a făcut pregătire alături de colegele sale. Este bine că toate celelalte jucătoare din lot – exceptându-le pe Mihalschi şi Iuganu, nerefăcute după operaţiile la genunchi – s-au pregătit conştiincios, deoarece ne dau încredere pentru viitor”, a declarat antrenorul Florentin Pera.