pietricica turism

HCM Roman (5)

După o pauză de două săptămâni, timp în care naționala de handbal a României a avut un stagiu de pregătire cu jocuri de verificare, Liga Națională s-a reluat cu jocurile etapei a 9-a. HCM Roman, ocupantă a locului al 6-lea, pregătită de antrenorii Florentin Pera și Viorel Lazăr, a învins duminică, la limită, scor 31-30 (16-14) pe teren propriu, pe HCM Râmnicu Vâlcea, echipă care-i are ca antrenori pe Dumitru Muși și pe Maria Duca-Torok. Victoria echipei romașcane este una deosebit de importantă, într-un meci extrem de echilibrat și cu rezultat imprevizibil, mai ales că a fost obținută în ultima secundă a partidei, prin golul Gabrielei Mihalschi, cel care a declanșat ropote de aplauze și bucurie pe banca tehnică a Romanului dar și în tribuna Sălii Sporturilor.

Echipa oaspete, cu tripleta Adespi, Luca și Daria în mare formă, a fost cea care a deschis scorul, dar și cea care a impus ritmul în prima parte a jocului din Sala Sporturilor romașcană. În minutul 5, HCM Roman a preluat conducerea, după ce Agrigoroaei a transformat două aruncări de penalitate, de la 7 metri și Iuganu, întoarsă de curând de la echipa națională, a marcat de pe extremă. Cinci minute mai târziu, scorul era egal: 4-4, apoi gazdele s-au desprins la două goluri diferență: 6-4. Dumitru Muși a primit cartonaș galben, pentru proteste vehemente la  deciziile de arbitraj. De la scorul 8-6 pentru HCM Roman, a urmat o perioadă foarte bună a handbalistelor vâlcene, care au întors rezultatul, la 8-10. A fost rândul lui Florentin Pera să protesteze, după un fault nesancționat la Băbeanu. Romașcanele au revenit, scor 11-10 (22), au fost apoi, iarăși conduse, cu scorul de 13-14, dar au încheiat prima parte a meciului în avantaj: 16-14.

Gabi Mihalschi - Foto Romeo Petcu

Căpitanul Carmen Stoleru a fost cea care a ținut steagul sus în privința eficacității în atac, marcând goluri imparabile, de la semidistanță. La pauză a fost introdusă Oana Chitacu și extrema Romanului a dat satisfacție, reușind, cât a jucat, să marcheze 4 goluri. În minutul 32, datorită primei sale reușite, HCM Roman s-a distanțat la 17-14. Echipa romașcană s-a menținut la conducere, 21-18, 22-20, fiind egalată în minutul 43, la 22. Emoțiile au început să crească spre final, mai ales că Vâlcea a reușit din nou, să preia conducerea, cu 24-25 (42). Chitacu a prins câteva execuții de finețe și HCM Roman părea să se fi desprins în câștigătoare, la scorul: 29-26 (54). Finalul a fost, nerecomandat cardiacilor. Antrenorul Dumitru Muși, care și-a păstrat temperamentul vulcanic, a fost sancționat cu eliminare temporară și se părea că Romanul a scăpat în învingătoare. Oltencele au avut, însă, puterea să egaleze, în două rânduri, la 29 și 30. În ultimul minut de joc, gazdele au avut atacul, însă timpul s-a scurs rapid fără ca vreo jucătoare să-și asume responsabilitatea aruncării spre poartă. În ultima secundă, Mihalschi a marcat golul izbăvitor pentru 31-30, la finalul unei acțiuni purtate în viteză, declanșând hora bucuriei pe terenul de joc. Romanul rămâne pe locul 6, ce duce în play-off, cu 17 puncte și va juca etapa viitoare, la București cu CSM, pe data de 26 octombrie.

Florentin Pera - antrenorul principal al Romanului

”Din păcate, am făcut un joc mai puțin reușit în apărare. Portarii n-au fost în nota obișnuită. Faptul că fetele au luptat până în ultima clipă constituie un lucru pozitiv. Sper să învățăm din acest joc și să corectăm greșelile de apărare și colaborarea cu poarta. Să fim cât mai exacți în atac. Neavând, astăzi, apărarea cu care ne-am obișnuit publicul, n-am mai putut face nici faza de atac rapid. De aici a rezultat o misiune mai grea în atacul pozițional”, a declarat antrenorul Florentin Pera.

Mihai STOIAN

Agrigoroaiei - Foto Romeo Petcu

HCM Roman: Tymoshenkova, Vișan, Polocoșer – Agrigoroaei (11 goluri / 7 din aruncări de la 7 metri), Stoleru (6), Chitacu (4), Toskovic (3), Mihalschi (2), Crap (2), Iuganu (2), Băbeanu (1 / din 7 metri), Horobeț, Druțu.

HCM Râmnicu Vâlcea: Smedescu-Băbeanu, Sîntămărean – Adespi-Molnar (10), Luca-Roua (9 / 5 din 7 metri), Daria (7), Predoi (2), Vădineanu (1), Andrei, Cherăscu, Chirilă.

Aruncări de la 7 metri: 9-6 (transformate: 8-5).

Eliminări temporare: 1-4.

 Rezultate

În celelalte partide ale etapei a 9-a, HCM Baia Mare a învins, pe teren propriu, pe CSM București, cu 24-21 (12-11), Corona Brașov – Dunărea Brăila 28-21(17-13), SCM Craiova – Mureșul Tg. Mureș 25-21 (10-6), CSM Ploiești – U. Cluj 31-28 (15-14), U. Neptun Constanța – HC Zalău 26-23 (12-9). CSM Cetate Deva – CSM Unirea Slobozia 31-29 (16-10). Surpriza campionatului vine din Oltenia. SCM Craiova a ajuns la 8 meciuri câștigate, din 9 posibile, la fel ca echipa campioană!