pietricica turism

HCM Roman (3)

Vremea revanşei

HCM Roman joacă împotriva formației Cetate Deva, duminică, 14 septembrie, ora 11, la Sala Sporturilor din Roman, în etapa a patra a Ligii Naţionale de handbal. Romașcancele, în revenire de formă după victoria de la Ploiești, sunt decise să nu rateze șansa de a urca în clasament. Președintele de onoare al grupării, primarul Laurențiu Leoreanu, a declarat că handbalistele pregătite de Florentin Pera au rămas datoare față de suporteri.

Debut ezitant în noul sezon

Federaţia Română de Handbal a decis ca echipele de club să poată legitima un număr nelimitat de jucători străini. Primul efect înainte de debutul noului sezon: numărul sportivilor din afara graniţelor ţării s-a triplat faţă de sezonul trecut. În prezent, conform statisticilor furnizate de Federaţia Română de Handbal, în Liga Naţională activează 98 de handbalişti străini din 25 de ţări, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5% din numărul total al jucătorilor legitimaţi. Nouă din cele 27 de jucătoare transferate în această vară în Liga Națională Feminină au evoluat la ultimul campionat mondial, Nascimento, de la HCM Baia Mare, fiind vedeta campionatului în sezonul 2014-2015. HCM Roman a început sezonul cu un meci pierdut la mare luptă în Supercupa României, împotriva campioanei HCM Baia Mare, iar campionatul, cu un rezultat de egalitate în deplasare, la Cluj, unde putea să fie învingătoare, dar putea să şi piardă jocul, în ultimele secunde. Romașcancele au continuat parcursul în Liga Națională cu o înfrângere pe teren propriu, cu SCM Craiova, corecţie aplicată de echipa olteană pe fondul unui joc apatic, fără determinare al nemțencelor. A venit, însă, victoria de la Ploieşti, din etapa a treia, în care formaţia romaşcană, pregătită de Florentin Pera şi Viorel Lazăr, a revenit către forma sa bună, cea în care era şi la finalul returului trecut, când s-a clasat pe locul al treilea. Victoria a fost conturată în ultimele secunde, însă atitudinea jucătoarelor a fost total diferită de cea arătată în meciul cu Craiova. Urmează meciul din etapa a patra, în care HCM Roman va întâlni CSM Cetate Deva, partidă care se va disputa duminică, 14 septembrie, în Sala Sporturilor din Roman. Conform programărilor făcute la Federaţia Română de Handbal, meciurile din campionat, în afară de etapele intermediare, au fost programate duminica. HCM Roman a încercat să obţină acordul federației de a juca sâmbătă. A şi reuşit, se pare, în primă fază. FRH anunţa, marţi, reprogramarea meciului în ziua 13 septembrie, de la ora 11. N-a mai fost, însă, decizia finală. În alte trei partide, echipele implicate s-au înţeles între ele şi cu Federaţia Română de Handbal, iar meciurile au fost devansate. Meciul de la Roman, din 14 septembrie, dacă nu se va mai schimba ceva, îi va avea ca arbitri pe cuplul Nacu – Rucoi, din Mureş. Zamfir Mesaros (Maramureş) va fi observator.

Roman - Faza de joc - Foto Romeo Petcu

Laurenţiu Leoreanu (preşedinte de onoare al HCM Roman): “Trebuie să-şi ia revanşa în faţa spectatorilor, să se mobilizeze. Spectatorii şi suporterii, în general, au dat dovadă de bună credinţă. Echipa trebuie să-şi dea sufletul pe teren. Coalizare la maximum a energiei, echipă unită, dârză, ingeniozitate şi pragmatism. Toate acestea trebuie finalizate cu victorie. Fetele sunt datoare suporterilor, care le-au încurajat şi după meciul pierdut cu SCM Craiova. Au câştigat la Ploieşti, dar mai trebuie ceva”.

Lucian Micu (preşedinte al HCM Roman): “Va fi un meci foarte important. Victoria de la Ploieşti este una de moral şi încredere. Să continuăm ce am început în etapa a treia şi să ajungă toate jucătoarele la maximum de formă! În orice moment, trebuie să contăm pe toate jucătoarele din lot, având în vedere că sunt şi jocuri multe în interval mic de timp. De la începutul acestei luni, am adus-o în echipă şi pe junioara Loredana Vartic, de la LPS Roman”.

Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): “Ne aşteaptă un joc dificil. Deva şi-a păstrat lotul şi are echipă omogenă. Consider că echipa mea este favorită la victorie, după meciul bun de la Ploieşti. Avem şi avantajul terenului propriu, dar trebuie atenţie maximă. Majoritatea echipelor componente ale ligii sunt apropiate valoric. Fiecare joc este deschis oricărui rezultat. Fetele noastre au arătat altă atitudine la Ploieşti. Cred că au trecut peste eşecul din meciul cu Craiova. O vom avea şi pe Druţu, cea care n-a jucat la Ploieşti. Este refăcută. În ce priveşte data meciului cu Deva, noi ne planificasem pregătirile pentru sâmbătă. Indiferent în ce zi va fi meciul, noi trebuie să jucăm. Câlici n-a jucat în meciurile precedente, întrucât n-a ajuns la nivel optim de pregătire. N-a făcut pregătire centralizată. În meciul cu Craiova, n-am folosit câteva jucătoare de pe bancă. Am sperat şi într-o tresărire de orgoliu a titularelor. Sper că am învăţat toţi din acea nereuşită. Am avut de pierdut, dar fetele şi-au revenit. Au înţeles că, prin voinţă, se pot obţine rezultate bune. Echipa noastră a stat foarte bine, moral-volitiv, în meciul de la Ploieşti. Fiecare dintre jocurile din acest campionat, continuând cu următorul, este cel mai important. Trebuie mentalitate de învingător, tot timpul!”

Mihai STOIAN

Programul complet al etapei a IV-a

Programul etapei a patra, iniţial stabilit a se disputa pe 14 septembrie, mai cuprinde partidele: Mureşul Târgu Mureş – Corona Braşov (14 septembrie), HCM Baia Mare – Universitatea Neptun Constanţa (s-a jucat joi seară, 11 septembrie, de la ora 17, scor: 36-23), HCM Râmnicu Vâlcea – CSM Ploieşti (14 septembrie), CSM Bucureşti – SCM Craiova (14 septembrie), Dunărea Brăila – U Cluj (13 septembrie), HC Zalău – Unirea Slobozia (13 septembrie).