0:00

HCM Roman, 10 ani de handbal în Liga Naţională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

HCM Roman are la activ 10 ani de prezență neîntreruptă în Liga Națională de handbal feminin. De la înființare, atunci când profesorii Ioan Holban și regretatul Dan Moisii au pus bazele unei formații care să promoveze în prima ligă, romașcancele au evoluat la cel mai înalt nivel, vârful de formă fiind atins în 2007 când echipa s-a calificat în semifinalele Challenge Cup. 10 ani de performanță, de nota 10, de care se leagă, indiscutabil și de numele profesorului Dan Moisii.

Ca o trecere în revistă a evenimentelor, trebuie să spunem că HCM Roman a luat fiinţă în 2001, cu sprijinul direct al Primăriei Roman şi avându-i ca antrenori pe Ioan Holban şi Dan Moisii, cu care echipa a şi promovat în Liga Naţională, în 2003. Pe parcursul evoluţiei echipei romaşcane, la conducerea tehnică s-au succedat Liviu Paraschiv, Alexandrina Soare, Corneliu Bădulescu şi Dumitru Muşi. Noul antrenor este Florentin Pera. Cel mai bun rezultat al HCM este semifinala de Challenge Cup din 2007, când reprezentanta Romanului a pierdut şi câştigat la 4 goluri, dar a fost eliminată din cauza numărului mai mic de goluri înscrise în deplasare, comparativ cu adversara sa. Altfel, în 2011, HCM Roman a ocupat locul al cincilea în Liga Naţională, unul de cupă europeană, pe care n-a mai prins-o, întrucât în acel an s-a reinventat Cupa României şi a avut prioritate finalista de atunci, Oţelul Galaţi. Oamenii care sprijină handbalul în Roman își amintesc despre momentele frumoase prin care au trecut, dar își propun și obiective îndrăznețe.

Edilul municipiului, Laurențiu Leoreanu a subliniat că în acest campionat echipa își dorește o participare în cupele europene: “În această formulă, vom începe o nouă ediție de campionat cu gândul la cupele europene. Vrem să continuăm pe ideea de a forma o familie strâns unită și de a ridica ștacheta în tentativa noastră de a realiza performanță. Vom fi alături tot timpul de echipă!”.

Liviu Paraschiv (antrenor la CSM Slobozia, tehnicianul cu care HCM Roman a promovat și evoluat în cupele europene în 2007): “În cariera mea de antrenor am pregătit două echipe de care m-am atașat fantastic, Remin Deva și HCM Roman. La Roman, în primul sezon, am preluat echipa la sfârșitul turului, când aceasta avea 4 puncte. M-a impresionat, în cele 40 de zile de pregătire, angajamentul echipei. Am început returul cu o înfrângere cu Zalăul, campioana României, dar până la sfârșit am scăpat de retrogradare, reușind și un rezultat de egalitate cu Oltchim. Anul următor am adus 4 jucătoare, Pavăl, Geană, Carmen și Stoleru. Pe lângă echipă, am avut un organizator de competiții de marcă, regretatul Dorel Sanie. Astfel, am reușit să încheiem campionatul pe locul 5, la egalitate cu echipa de pe 4. Faptul că ne-am calificat în Challenge Cup, la doi ani de la promovare, a fost unul dintre rezultatele surpriză în handbalul intern. Trebuie menționat că în acel an am fost singura echipă care a învins Oltchim în deplasare și nu la limită. Apoi, am ajuns să jucăm semifinala cu Niș. Aș dori ca această foarte bună echipă să fie la fel de sprijinită cum am fost eu atunci în cupele europene”.

Petre Sandu (director al LPS Roman și președinte al HCM Roman): “HCM Roman a luat fiinţă pe scheletul LPS Roman. La început, 80% dintre jucătoare erau sportive provenite de la LPS, instituţie care avea baza sportivă, dar şi profesorii şi antrenorii necesari care s-au unit pentru a forma această echipă, care se menţine şi astăzi în Liga Naţională. Să nu uităm de sportivele de renume precum Sotir, Demetercă, sportivă cooptată în lotul naţional, Samson, Hârţuliu, de profesorii Ioan Holban şi Dan Moisii. Împreună au pus umărul la crearea acestui nume. Merit mare la formarea grupării l-au avut Primăria şi Consiliul Local, Dan Ioan Cărpuşor fiind atunci primarul Romanului. Din 2008, după alegerea ca primar a domnului Laurenţiu Leoreanu, am fost rugat să-mi ofer serviciile ca preşedinte executiv al clubului, o onoare pentru mine. Alături de o conducere inimoasă, de Gheorghe Carnariu, de Titi Munteanu, sprijinită în permanenţă de primarul Leoreanu, am avut şi momente grele, dar şi momente frumoase. În 2011 am ocupat locul al cincilea în campionat, dar neşansa «oferită» de Federaţia de Handbal, prin organizarea Cupei României, ne-a privat de o participare în cupele europene. Mulţumesc tuturor tehnicienilor care au antrenat la Roman pentru lucrurile bune pe care le-au făcut la echipa noastră”.

Florentin Pera (antrenor, HCM Roman): “Sperăm să formăm o echipă competitivă, care să facă față obiectivului îndrăzneț pe care ni l-am propus împreună cu conducerea clubului: să aducem la sală publicul în număr cât mai mare și să-i satisfacem exigențele. Atmosfera foarte bună de la lot și din jurul acestuia îmi dă multă încredere”.

Tereza Pîslaru (portar, HCM Roman): “Sunt foarte bucuroasă, mai ales că am venit acasă. Este un sentiment copleșitor, mai multe emoții decât în mod obișnuit la un transfer la o altă echipă, indiferent de calibrul ei, dar merge”.

Carmen Stoleru (căpitanul echipei HCM Roman): “Nu pot afirma că avem un lot mai nu știu cum față de sezoanele precedente, dar este unul valoros. Fiecare an e altfel. Acum, însă, așteptările sunt și mai mari”.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentInventarierea proiectele „trase pe dreapta”
Articolul următorLeonard Rotaru, un prozator printre profesori