pietricica turism

La jumătatea campionatului, HCF Piatra Neamț ocupă locul 8 din 11 componente ale Diviziei A, Seria A. HCF-ul are 15 puncte acumulate (cu un punct mai puțin față de ocupanta locului 4, ocupat de Școala 181 București!) din 5 victorii, ”victimele” sale fiind echipe cu pretenții și bugete mult mai mari: Danubius Galați (locul 5 la finalul turului), CSU Târgoviște (locul 10), Știința București (locul 2), Școala 181 București (locul 4) și Spartac București (locul 11), ceea ce demosntrează că, atunci când prind o zi fastă, pietrencele sunt greu de bătut. La polul opus, mai multe jucătoare cu experiență au pus punct carierei sportive, din motive medicale, iar Iuliana Pintilei a părăsit echipa în plin campionat și a fost suspendată de Consiliul de Administrație, până pe 31 mai 2015.

Oana Rotaru s-a retras din viata sportiva

Repaus activ

Jumătate din sezonul Diviziei A s-a scurs, iar 5 deplasări la București grevează bugetul redus al echipei feminine de handbal a orașului. HCF Piatra Neamț este în pauză competițională, dar antrenorul emerit Dan Valentin își ține echipa în priză, într-un program activ de pregătire, având în vedere tinerețea lotului și nevoia tuturor jucătoarelor de a crește în valoare prin antrenamente și jocuri, fie ele amicale. Campionatul Diviziei A a ajuns la jumătatea întrecerii, iar HCF a primit o invitație la Brașov, la un turneu organizat de FRH pentru naționala U18 a României. Antrenoarele acestei selectionate, Mariana Târcă și nemțeanca Luminița Huțupan Dinu, fostă deținătoare a titlului de cel mai bun portar al lumii, produs al școlii pietrene de handbal, a regretatului Ovidiu Țoc, au dorit ca gruparea pietreană să fie invitată la turneu, considerând că este o grupare tânără, de perspectivă, ce poate da o replică dârză unei naționale în formare, cu jucătoare de perspectivă. Turneul de la Brașov se va juca în perioada 12-13 decembrie, iar Dan Valentin știe că între echipele invitate se va număra, sigur, liderul seriei B, a Diviziei A, HC Alba Sebeș, alături de CS Măgura Cisnădie, ocupanta locului 3 în aceeași Serie B, a eșalonului secund de handbal feminin. HC Alba Sebeș și HCF Piatra Neamț s-au mai duelat într-un turneu amical, la începutul acestui an, când Sebeșul s-a impus cu 25-20, la Buzău. Astfel, turneul devine unul important pentru formația pietreană. “Mergem la turneu pentru că este o ocazie pentru fete de a înfrunta echipa din cealalta grupă a Diviziei A și pentru că au nevoie de jocuri. Avem o echipă cu o medie de vârstă scazută și vrem să continuăm munca de consolidare a cunoștințelor acumulate până acum. Echipa este în creștere și trebuie să continue pe această pantă ascendentă”, a spus antrenorul principal al pietrencelor.

Cât despre prima jumătate a campionatului, reputatul tehnician pietrean este de părere că elevele sale s-au achitat de sarcini. ”A fost un tur destul de bun pentru noi și, dacă nu aveam probleme de lot, cred că puteam termina anul pe un loc mai sus în clasament. Sper ca în această iarnă să ne completăm lotul și să jucăm mai bine în retur. Am făcut jocuri bune și-n campionat și vrem să ne pregătim cum trebuie pentru retur, pentru a confirma lucrurile frumoase arătate până acum”, a mai declarat Dan Valentin.

Profesorul Dan Valentin da indicatii

Promisiuni

Dan Valentin spune că a primit promisiuni din partea jucătoarelor pietrene, care joacă la alte formații, că, în cazul în care HCF Piatra Neamț va promova în Liga Națională, ele se vor întoarce acasă. Încă un motiv ca profesorului Dan Valentin să nu renunțe la acest proiect, care îl chinuie de mai mulți ani.

”Eu nu renunț, pentru că acum, mai mult ca niciodată, avem infrastructura necesară, ce ne permite să evoluăm la cel mai înalt nivel, construită după standarde europene. Avem o sală excelentă pentru handbal, iar fostele mele eleve și-au manifestat intenția de a veni acasă, dar pentru asta trebuie să le asigurăm un loc de muncă și un loc în Liga Națională. Dacă vom reuși să le oferim un loc de muncă și vom reuși să promovăm, eu sunt sigur că putem avea la Piatra Neamț un nucleu de jucătoare experimentate. Și cu bani puțini, ele ne pot ajuta să promovăm, dar, din păcate, situația financiară din oraș nu ne permite să ne aducem sportivii valoroși acasă”, crede Dan Valentin.

Pintilei, pe drumul de costișă …

La capitolul ”probleme”, Dan Valentin s-a confruntat în toamna acestui an cu o situație nedorită și neprevăzută. Una dintre jucătoarele de perspectivă, vasluiancă la origine, Iuliana Maria Pintilei, adusă de la Târgu Neamț, de la grupa profesorului Cristinel Bursuc, a părăsit echipa în plin campionat. Jucătoarea a motivat că s-a înscris la facultate și nu mai poate continua să joace handbal. Antrenorul emerit Dan Valentin și membrii CA al HCF Piatra Neamț au urmat toți pașii legali până când au ajuns la suspendarea handbalistei, fapt anunțat și FRH. Pe site-ul oficial al forului a fost semnalată, apoi suspendarea jucătoarei în perioada 1 decembrie 2014-31 mai 2015. Conform spuselor antrenorului pietrean, situația se poate schimba, în sensul că se va reveni asupra acestei hotărâri în momentul în care Pintilei se va întoarce la echipa pietreană. Pe lângă Pintilei, o serie de jucătoare experimentate au fost nevoite se retragă din activitatea sportivă, din cauza unor probleme medicale. Este vorba de Raluca Sandu, Oana Rotaru, Ioana Hușovschi, sau Cătălina Vornicu. Din urmă vin handbalistele antrenate de profesorul Costică Rusu, de la LPS Piatra Neamț, care pot oricând crește în valoare sub bagheta antrenorului emerit Dan Valentin.

Mihai STOIAN