0:00

”Harnicii” din Parlament: Constantin Moisii – polițistul ajuns deputatul Poporului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

Constantin Moisii, deputat la a doua strigare a repartizare a voturilor, reprezintă vocea poporului și a Partidului Poporului (Dan Diaconescu) din colegiul 3 Neamț. Prin mandat și consecvență politică, este arondat grupului parlamentar al PP-DD, în timp ce, prin natura experienței sale de polițist, a fost repartizat în două comisii permanente ale Camerei Deputaților: cea pentru Apărare, Ordine publică şi Siguranţă naţională și, din iunie 2013, cea pentru Cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii. Relații internaționale de prietenie are cu Republica Serbia și cu Regatul Unit al Marii Britanii & Irlandei de Nord.

Sinteza activității parlamentare prestate de deputatul Poporului în primele 6 luni de mandat îl plasează pe Moisii foarte aproape de colegul pesedist Vlad Marcoci, pe la jumătatea clasamentului hărniciei, dar cu un plus față de acesta. Are 13 inițiative legislative, două cuvântări în stenogramele de ședință și 2 moțiuni semnate, pe persoană fizică și partid.

* Un minut și cinci secunde

Constantin Moisii  a cuvântat cel mai îndelung atunci când a depus jurământul: 49 de secunde i-a luat, ceea ce îl face campion printre deputații de Neamț, care n-au avut nevoie de mai mult de 40 de secunde, în medie.

Alte 16 secunde de glorie în caseta deputatului au fost înregistrate într-o ședință din februarie, la dezbaterea bugetului de stat pe anul acesta, când, spre lauda sa, Moisii a propus suplimentarea bugetului cu 7 milioane de lei, ca să se poată face și reabilitarea Liceului teoretic Roznov.

Moțiunile semnate de el au fost inițiate de coaliția PP-DD-PDL, una prin martie (”Politica antieuropeană sau «cum poate trăi USL fără Schengen»”) și una prin mai (”Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian – Niţă”). Ambele au fost respinse cu brio.

* Preocupări poporale

Semnătura deputatului Moisii apare pe 13 propuneri legislative, care acoperă o gamă vastă de domenii, semn al preocupărilor sale. Una din ele e legată, cum altfel, de modificarea și completarea Legii nr. 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Ideea era să se scoată din lege că în componența Autorității Teritoriale de Ordine Publică intră și șeful Gardienilor Publici, că, între timp, nu mai există gardieni publici și, vezi Doamne, nu funcționează ATOP cum trebuie. A fost respinsă definitiv.

O altă idee, împărtășită de 86 de parlamentari, se referă la introducerea unor tichete de 100 lei, cu care părinții să-și poată lăsa copiii la program after-school. E în dezbatere la comisii, pentru că implică modificarea Legii Educației. Pe aceeași direcție, a copiilor, deputatul Moisii a îmbrățișat modificarea legii privind alocația de stat pentru cei mici, dar și corectarea programului Cornuleț cu lapte, destinat copiilor, prin transformarea lui într-un program de alimentație diversificată, cu meniuri stabilite de autoritățile locale.

O a doua axă pe care s-a concentrat deputatul roznovean este spațiul rural. A inițiat, în general colaborând cu colegii de la Neamț și mai ales cu cei USL, definirea prin lege a spațiului rural, completarea articolului 36 din legea nr. 1/2000 (pe fond funciar), modificarea și completarea ordonanței de urgență privind circulația pe drumurile publice, plus clasificarea legală a fermelor și exploatațiilor agricole.

Sănătatea și banii încheie sfera preocupărilor legislative ale deputatului PP-DD: modificarea legii-cadru nr. 284/2010 (salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice), completarea OUG nr. 77/2011 (taxa de claw-back), completarea reformei în Sănătate și completarea legii privind serviciile consulare taxabile și nivelul taxelor consulare la reprezentanțele României din străinătate.

Pentru eforturi, inițiative și prezență la locul de muncă, deputatul Moisii se califică la un 7 cu plus sau un 8 cu minus.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentFranța și frații „second-hand” din Neamț
Articolul următorSpitalul Târgu Neamț are manager care vrea