Ministerul Sănătății a transmis un mesaj pentru părinți, subliniind că analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau școală.

Singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.
Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut, printr-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.
Ministerul Sănătății dorește ca publicul – în special parinții – să fie informat asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască, pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor:
Hai cu stafilococul la grădiniță! Înscrieri doar cu două acte!, ZCH NEWS - sursa ta de informații• Prezența nazală și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic.
• Testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil.
• Efectuarea acestor teste/ analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate.
Ministerul Sănătății încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru «eradicarea» unor germeni care există în organism în mod normal”, se arată în comunicat.

sursa: Ministerul Sănătății

Articolul precedentNu toate școlile din Piatra Neamț sunt pregătite pentru noul an
Articolul următorFemeie ucisă PE TROTUAR de un şofer băut!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.