handicap

* unele primării din Neamţ au restanţe din luna mai

* banii ar trebui să fie alocaţi de la Ministerul Finanţelor

Primarii din Neamț au apelat la prefectul județului pentru a obține de la Ministerul Finanțelor, prin direcțiile de resort, bani pentru plata indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap. Zeci de primării din Neamț nu au mai plătit însoțitorii încă din lunile mai-iunie.

”Am făcut adrese către ministerele implicate în rezolvarea acestei grave probleme și aștept un răspuns. Am vorbit inclusiv cu cei de la ANAF Neamț pentru deblocarea banilor necesari achitării salariilor restante pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Cu această problemă se confruntă toate primăriile din județ, în fiecare zi vin în audiență oameni care se plâng că nu-și primesc respectivii bani. Aștept și eu un răspuns de la cele două ministere, nu depinde neapărat de mine, eu am făcut demersurile necesare. Am vorbit la finanțe, de exemplu pentru comuna Pângărați s-au mai deblocat niște bani, eu sper să se rezolve această problemă”, a spus prefectul George Lazăr.

Restanțe din luna mai

La rândul lor primarii așteaptă răspunsul finanțelor, o parte din comunele din județ având restanțe la plata însoțitorilor persoanelor cu handicap încă din luna mai.

”La mine în comună problema e rezolvată, dar parțial. Am primit niște bani care mi-au ajuns să plătesc indemnizațiile însoțitorilor până în luna august. Oamenii aceștia sunt vai de capul lor. Vin în fiecare zi, este singura lor sursă de venit. Am făcut demersuri, am mers și la prefect însă nu depinde numai de noi. Banii vin greu la bugetul local, toată ziua trimit oameni să încaseze taxele, dar, după cum vedeți, societățile comerciale cad una după alta. De unde să încasezi taxe și impozite locale. Mai facem economii la Primărie, eu sper să ne echilibrăm până la sfârșitul anului, ce putem face, cât ai în farfurie atât mănânci”, a spus primarul comunei Pângărați, Petru Lungu.

”Nouă ne-ar mai trebui încă 70.000 de lei pentru a fi la zi cu plata indemnizațiilor. Din luna iunie am rămas fără bani. Numai în pielea acestor oameni să nu fii”, a spus Ioan Duminică, primar al comunei Oniceni.

Alți primari, mai potenți la capitolul buget local, au plătit o parte din indemnizații din bugetul comunei.

”La Pipirig aveam restanțe din luna mai. Am reușit să dăm banii oamenilor dar din bani de la bugetul local. Să vedem ce va fi până la sfârșitul anului, am plătit însoțitorii până în septembrie și avem în jur de 60 de persoane în plată”, a declarat Marcel Prună, primarul Pipirigului.

Peste 15.000 de persoane cu handicap

În județul Neamț sunt înregistrate 15.294 persoane cu handicap, cea mai mare parte dintre aceștia având asistenți personali. Plata salariilor asistenților personali, puțin peste 1.000 de lei lunar, salariu brut, dar și plata pentru indemnizația de însoțitor se face din bugetul fiecărei autorități locale. Sursa de finanțare, în cea mai mare parte, este bugetul de stat, dar și din venituri proprii, acolo unde respectivele unități teritorial-administrative au propriile surse de finanțare. Pentru a se putea face toate plățile, până la sfârșitul anului, inclusiv pentru luna decembrie, județul Neamț ar mai avea nevoie de 7.921.000 lei, bani care ar trebui dați, în cea mai mare parte de Ministerul Finanțelor.

Irina CĂLIN