După runda de negocieri de astăzi, 31 mai, premierul Nicolae Ciucă a anunțat ultima ofertă pentru profesorii care din 22 mai sunt în grevă generală. Negocierile s-au purtat la Guvern împreună cu Marcel Ciolacu și cu ministrul Educației, Ligia Deca. În esență, se propune o majorare salarială de 1.000 lei brut lunar, anul acesta, pentru profesori și de 400 lei brut lunar pentru personalul nedidactic. „Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se precizeză într-un comunicat al Executivului.

Liderii sindicali au anunțat că se consultă cu colegii lor și că vor da un răspuns în această seară. Singurul care a dat o declarație publică este Marius Nistor, liderul Federației „Spiru Haret”. „Consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită și consultăm oamenii. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 Iunie”, a declarat Marius Nistor, citat de edupedu.

C.I.

Articolul precedentGrija pentru clienţi: sandwich cu mucegai şi vitrine murdare!
Articolul următorProfesorii rămân în grevă! Răspunsul sindicaliștilor la oferta de astăzi a Guvernului