0:00

De la 1 aprilie ar urma să fie aplicate noi măsuri decise astăzi de Guvern în sprijinul consumatorilor de energie electrică și gaze. Anunțul făcut astăzi de premierul Nicolae Ciucă se referă atât la prețul pentru consumatorii casnici, cât și pentru non-casnici.

Se propune introducerea unui tarif social la electricitate, de 0,68 lei kwh TVA inclus pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, măsura vizând circa 4 milioane de gospodării. Pentru alte 4 milioane de consumatori care se încadrează într-un consum lunar de 100-300 kwh se aplică un tarif de 0,8 lei TVA inclus. Impactul acestui pachet este estimat la 3,62 miliarde lei, potrivit Guvernului.

Tarif unic de 1 leu pe kwh este propus pentru clienți noncasnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, primării, universități, ONG-uri. Este vorba, în total, de un sprijin de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze, pentru consumul anual de până la 1.200 metri cubi, tariful propus este de 0,31 lei/kwh. Asta înseamnă un impact de 2,8 miliarde lei până la finalul anului. Pentru consumatorii noncasnici, costul gazului metan va fi de 0,37 kwh, cu un sprijin de la buget de 2,5 miliarde lei.

Guvernul estimează că va fi nevoie de o finanțare de la buget de 5,3 miliarde lei la gaze, iar setul de măsuri pe acest an vor însuma 14,5 miliarde lei.

Plafonarea pețurilor la utilități în 2022 este importantă mai ales în contextul războiului ruso-ucrainian, care doar astăzi, în prima zi, a dus la explozia prețului la petrol și la căderea burselor.

C.I.

Articolul precedentPiatra Neamț. O fată de 15 ani lovită pe trecerea de pietoni în centru
Articolul următorPregătiri pentru primirea refugiaţilor din Ucraina