0:00

Guvernatorul Marian Mocan: „Garantez pentru calitatea rotarienilor din Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Cum s-a extins Rotary în țară, după Revoluție? Cum s-au găsit oamenii?

În primul rând pe renume și pe prietenii. Și pe meserii, bineînțeles. S-a luat și din punct de vedere istoric, unde au fost cluburi.

– La Rotary, se mai respectă acel principiu al breslelor, cu câte un singur reprezentant într-un club?

În general, da. Dar s-a lăsat puțin loc să existe mai multă imaginație, în sensul că poate fi un doctor cardiolog, un doctor internist, un ATI-ist.

– Știți că la Piatra Neamț avem și o istorie tristă cu primul club?

Știu. S-a înființat în 1997 și s-a desființat în 2003-2004.

– Vă doare, s-au cicatrizat rănile cu pricina?

Fiecare club este independent, el se autoconduce, este parte a Rotary International. Districtul este o formă organizatorică prin care se aparține de o anumită entitate.

– Și-a asumat cineva răspunderea? Doar cineva l-a adus în Rotary pe acel personaj care v-a îngropat clubul. Nu mai spun că acum e vedetă la unii care-și spun Cavaleri de Malta.

Nu are treabă Rotary România cu ce s-a întâmplat la Rotary Piatra Neamț. Problema era a lui Rotary Club Piatra Neamț, că nu și-a plătit datoriile. Eu chiar m-am uitat pe site-ul Rotary International și scrie de clubul din Piatra Neamț terminat în 2003-2004 pentru neplata cotizației.

– Numai pentru asta a fost desființat?

Numai pentru asta.

– Nu pentru că se transformase în SRL personal?

Eu v-am spus ce este oficial, restul nu discut. Și nici nu știu. Acuma, sincer, nu știu toate chestiile, poate știți dv, aici.

– Cum a fost cu relansarea și redefinirea clubului făcute de Cornel Agăleanu?

El e președinte fondator la Rotary Club Piatra Neamț 2005. Nu m-am ocupat direct de reînființare, nu mă bag în detalii de genul ăsta. Oricum, a făcut o treabă foarte bună, se vede. Rotary Club Piatra Neamț 2005 a crescut, s-a impus, face proiecte, are membri de calitate. Ce să mai spun, bravo lor!

– Apropo de proiecte, care a fost primul proiect Rotary în România după Revoluție?

Au fost mai multe. Vă spun un exemplu de la clubul din Timișoara. Au adus specialiști francezi la Spitalul de oftalmologie care au operat gratis câte două săptămâni pe semestru. Au operat sute de oameni. Nu vă închipuiți ce înseamnă din punct de vedere al banilor. Au operat, au dotat cu cele mai noi echipamente și au învățat pe medicii români să opereze.

– Și primul proiect în lume?

La nivel mondial, toaletele publice de la primăria din Chicago. Acuma ne vine să râdem, dar atunci era de mare importanță.

– De unde vă finanțați?

Din cotizații, donații și fonduri strânse prin diferite acțiuni.

– Vă aduceți membri potenți din punct de vedere financiar?

Păi, în Rotary una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești e să ai oleacă de putere. Și e normal să fie așa.

– Numai influența și calitatea nu sunt suficiente?

Sunt fel și fel de abordări. Sunt cluburi care își aduc și oameni care nu au o putere financiară atât de mare, dar sunt foarte dispuși la a contribui, la a face proiecte și a se implica. Dacă clubul hotărăște, e ok să plătească și cotizația pentru persoana respectivă dacă nu are posibilități.

– Până la urmă, poate un om să bată pur și simplu la ușa Rotary?

Teoretic, da. Practic, trebuie să fii introdus de cineva. Dar poți s-o faci. Uite, recent am primit două cereri de a intra prin Rotary International. Te duci pe site și cine dorește face cerere acolo dacă le este mai simplu și Rotary Inernational direcţionează spre noi cererile și CV-urile.

– Există ritualuri de inițiere?

Nu există chestii de-astea.

– Jurăminte?

Nu există niciun jurământ.

– Sunteți sau nu sunteți o antecameră a masoneriei?

Nu suntem așa-ceva.

– Dar aveți cam mulți masoni.

Da, există. Ce are una cu alta?… Îs două organizații diferite.

– Dv. sunteți transparenți, iar masonii nu.

Asta vroiam să spun, noi suntem transparenți. Eu nu mă bag în ograda celorlalți. Nu vorbim despre partea de masonerie la Rotary.

– V-am auzit vorbind mai devreme despre turism. E cumva ca în casa spânzuratului. Piatra Neamț este stațiune turistică de interes național, dar e numai pe hârtie. Puteți contribui cu ceva, puteți face un efort sau trebuie să s-o facă cei de aici?

Eu nu înțeleg această problemă. Cum poate să vină un club Rotary să facă treabă în curtea celor din Piatra Neamț? Rotary România este un district care gestionează organizatoric niște cluburi. Nu are o putere financiară și o implicare astfel încât să vină aicea să transforme lumea economică pentru că noi de economic vorbim. Dacă oamenii nu doresc să se implice mai mult… Este importantă calitatea oamenilor și aicea sunt oameni de calitate. Garantat.

– În Neamț? Garantați pentru ei?

Pentru calitatea oamenilor din tot Rotary, nu numai din Neamț.

– Cât contează președintele de club?

Știți cum este? Fiecare președinte dă coloratura lui clubului. Eu nu cred că este o organizație mai democrată în momentul de față decât Rotary. Un an de zile ești președinte, un an de zile ești guvernator și gata. În anul ăla, dai tot ce poți din tine.

– Aveți consultanți, asistenți?

Am 20 de asistenți de guvernator la nivel de România.

– Vreunul de la noi?

Acuma, nu. Dar a fost asistent de guvernator Cornel Agăleanu. Nu se poate să fie aceeași. Ca asistent poți să fii trei mandate. El a fost două și după aceea nu a mai putut.

– Habar n-aveam, n-a comentat.

Foarte rău din partea lui.

– Sau foarte bine, apropo de modestie?

Nu știu, depinde.

 Guvernatorul Marian Mocan: „Garantez pentru calitatea rotarienilor din Neamț”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

interviu realizat de Viorel COSMA

Articolul precedentCâini antrenaţi pentru Speranța
Articolul următorClopotniţă demolată de Schimbarea la Faţă