0:00

Clopotniţă demolată de Schimbarea la Faţă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* clopotniţa din satul Căciuleşti zace în curtea bisericii, materialul lemnos urmând să ia calea sobelor

* consiliul parohial şi părintele Ioan Horceac au hotărât demolarea vechii clopotnițe din lemn, în baza unei expertize

Luni, 5 august, în satul Căciulești, ambiția/neștiința sau prostia unor indivizi a dus la distrugerea unei construcții vechi, singura care mai amintea de arhitectura de la mijlocul secolului trecut.  Este greu de înțeles cum s-a putut trece la distrugeri, în condițiile în care în mai toate comunele județului, administrațiile publice locale își dau mâna cu reprezentanții Bisericii, pentru conservarea patrimoniului existent. De data aceasta lucrurile au stat exact invers. În acest moment, elementele acestei construcții zac într-un morman în curtea bisericii, materialul lemnos urmând să ia calea sobelor.

Demolare fără autorizație

Orice preot își dorește când ajunge într-o parohie nouă să arate că este un bun gospodar. Probabil așa a gândit și părintele Ioan Horceac când, împreună cu membrii parohiei s-au gândit să extindă praznicarul și clopotnița din satul Căciulești, Așa că au pornit caruselul aprobărilor și au obținut un certificat de urbanism în 26.04.2012, urmând ca în perioada 1 august- 31 noiembrie 2013 să deruleze o investiția. Trebuie să fim bine înțeleși este vorba despre extinderea clopotniței, nu despre demolarea acesteia.

Certificatul de urbanism menționează că: „Suprafața terenului pe care urmează a se executa lucrările este de 2.247 mp, cu destinația curți construcție. Terenul este situat în intravilanul satului Căciulești, comuna Girov, cu numărul cadastral 51293 și este înscris în CF (carte funciară, n.r.) sub numărul 51293. Terenul este proprietatea Parohiei Căciulești conform Titlului de Proprietate nr. 13280 din 09.11.2011. Terenul se află în zona protejată a obiectivelor cu valoare de patrimoniu, R= 200,0 metri”. În schimb, la Capitolul 3 – Regimul tehnic, se specifică „Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat (…) în scopul declarat pentru (…) Extindere și Mansardare Casă de Prăznuire și Extindere clopotniță. Certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire/desființare și nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcție”.

Până aici, lucrurile sunt clare, numai că, în data de 5 august, Consiliul parohial, împreună cu părintele Ioan Horceac au hotărât demolarea vechii clopotnițe din lemn, în baza unei „Expertize care a constatat că structura clopotniței nu oferă stabilitate construcției și că pune în pericol viața enoriașilor. Expertiza a fost întocmită de Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț”.

Inspectorul șef Marin Mușat a precizat că „există un acord de modificare, în baza unei expertize și a proiectului tehnic. Nu știu dacă există autorizație de demolare”.

Mai mult, conform legislației actuale, în certificatul de urbanism, pentru informarea cititorilor interesați „CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINȚARE va fi însoțită de următoarele documente, printre care și avizul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Neamț”.

„Nu știu dacă le-a dat voie cineva să o dărâme!”

Contactat, Adrian Alui Gheorghe, șeful Direcției pentru Cultură Neamț a precizat că, „în privința demolării, nu există autorizație, este doar o hotărâre a Consiliului parohial. Obiectivul nu este pe lista obiectelor de patrimoniu, însă, în lipsa autorizației de demolare, Inspectoratul de Stat în Construcții trebuie să intervină și să ceară refacerea”.

Chemat la fața locului, Ion Purcel, viceprimarul comunei Girov, s-a declarat surprins de ce s-a întâmplat: „sâmbătă era în picioare. Nu știu dacă le-a dat voie cineva să o dărâme”!

Am încercat să adunăm date despre demolarea ordonată de Consiliul parohial, evident, cu binecuvântarea preotului Ioan Horceac.  Există, în afară de voința acestora o singură certitudine: vechea clopotniță a bisericii din satul Căciulești nu trebuia demolată decât în baza unei autorizații de demolare, document care ar fi trebuit să aibă în spate acte clare și justificative, inclusiv hotărârea Consiliului Local. Ultimii ani au scos la iveală multe încălcări ale legislației privind construcțiile, de aceea, în astfel de cazuri, dacă nu se respectă toate avizele, instituțiile de cercetare ale statului român sunt obligate să intervină.

Revenind la spusele lui Adrian Alui Gheorghe, clopotnița trebuie refăcută așa cum a fost. De fapt, în proiect, mențiunea „extindere clopotniță” nu înseamnă și demolarea ei. Din datele pe care le avem la această oră, clopotnița a fost ridicată acum 70-80 de ani, cu ajutorul financiar al boierului Corbu.

În această situație, Consiliul parohial şi parohul locului se fac vinovați de încălcarea crasă a legilor, de distrugerea unui obiectiv istoric important pentru comunitatea locală. Atâta vreme cât Consiliul parohial nu are autorizație de construcție, chestiunea intră în sfera penalului. Ca atâtea alte lucruri din zonă.

Să faci ce zice popa…

Remarcile istorice ale părintelui Horceac, la împlinirea a 595 de ani de la atestarea documentară a satului Căciuleşti, contravin actelor sale: „Generalul Nicolae Dăscălescu care, cu solda sa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a plătit aducerea acestei biserici din bârne de lângă Mănăstirea Războieni, înălţându-o pe locul celei arse, ctitorie a boierului Dimitrie Corbu. Dacă la 1632 aici se afla o bisericuţă în care slujeau călugări, reparată succesiv în 1768, 1803, 1856, între 1898-1903 se zideşte o biserică de zid ctitorită de boierul Rosseti-Bălănescu, fiind pictată în 1933. Lucrările ce se văd astăzi sunt o mărturie a vredniciei enoriaşilor din Căciuleşti şi a împreunei lucrări dintre preot şi credincioşi”.

Clopotniţă demolată de Schimbarea la Faţă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Clopotniţă demolată de Schimbarea la Faţă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentGuvernatorul Marian Mocan: „Garantez pentru calitatea rotarienilor din Neamț”
Articolul următorAi permis categoria B? Poți să-ți cumperi tractor!

2 COMENTARII

  1. Nu ma mira, intr-o buna zi acest popa va darama si biserica pentru a avea motive sa-si faca casa.
    Satul a construit casa parohiala dar si de acea constructie isi bate joc, este neingrijita, la fel cum estte si curtea biisericiii. Din cate stiu, multi locuitori sunt nemultumiti de ceea ce se intampla la biserica, chiar s-au facut reclamatii la protopopiat, dar nimeni nu ia nici o masura.
    Poate prin intermediul articolului dumneavoastra se trezeste cineva sa verifice taote neregulile care au/ au avut loc in aceasta parohie.

  2. Am ramas consternata de cea ce s-a petrecut cu clopolnita bisericii, cita lipsa de respect pentru ce ne-au lasat inaintasii, totul se petrece cu buna stiinta a preotului si indrasnesc sa spun si la indemnul sau pentru interesele sale personale. Se foloseste de consilieri pentru a distruge ce altii au construit si pentru desbinarea oamenilor din sat. Casa parohiala a fost construita cu multa truda si sacrificii ale locuitorilor si urmasii locuitorilor acestui sat, era o adevarata particica de rai, iar acum a ajuns in paragina. Cei care ar trebui sa ia atitudine sunt ctitorii acestor edificii in primul rind, si apoi celelalte autoritati.Doamne ajuta!

Comentariile sunt închise.