Începând cu luna februarie, romașcanii ar urma să plătească un tarif mai mare pentru ridicarea gunoiului, asta dacă și consilierii locali vor aproba majorarea de preț. Proiectul de hotărâre nu este inițiat de primarul Laurențiu Leoreanu, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, ci de consilierul PSD Eugen Păuleț și colegul său de la PP-DD – Gabriel Andrici. Dezbaterea pe tema modificării de preț va avea loc în ședința ordinară de marți, 28 ianuarie. Rossal, societatea care deține în concesiune serviciul de salubrizare, a solicitat o majorare de preț cu 1,81%, însă proiectul prevede o creștere cu doar 1,16%, însemnând că asociațiile de proprietari vor achita 40 de lei pe metru cub fără TVA, iar agenții economici și cei de la case vor avea de plătit 43 de lei pe metru cub fără TVA. Ultima mnodificare de tarif a avut loc în 2009.

“În intervalul aprilie 2009 – decembrie 2013, indicele de creștere a prețurilor pentru serviciul de apă, canal și salubrizare calculat pe baza datelor comunicare de INS a fost de 1,8193. Cheltuielile prestatorului au crescut mult în acest interval, iar veniturile populației au crescut într-o mai mică măsură. De aceea consider că nu este oportun să se acorde majorarea solicitată, ci – prin analogie cu HG care a indexat impozitele și taxele locale cu indicele 1,161 – să se majoreze tarifele la salubritate cu același indice”, se arată în expunerea de motive înaintată spre dezbatere.

De reținut este faptul că odată cu aplicarea la nivel județean a proiectului de management al deșeurilor, se va stabili un nou operator care va ridica deșeurile din Roman, iar prețul va fi stabilit prin licitația de la acel moment. Cu alte cuvinte, noile tarife propuse de Rossal vor funcționa până la noua licitație, estimată a avea loc în luna martie a acestui an. (C. MATEI)

Articolul precedentDoamna Nuţi, salvatoare de ocazie
Articolul următorAlexandru Rotaru, propulsat de București spre europarlamentare