0:00

Gripă aviară depistată în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDouă lebede moarte găsite în lacul Bâtca Doamnei au fost testate pozitiv pentru gripă aviară, astăzi, 3 februarie, conform informațiilor furnizate de experții Direcției Sanitar Veterinare Neamț. O problemă similară, în aceeași zonă a fost semnalată și în 2017.

Primăria Piatra Neamț a anunțat și o serie de măsuri pentru a ține această situația sub control pe care le puteți citi în comunicatul de mai jos:

  • Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gastelor de restul păsărilor domestice.
  • Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice.
  • Interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.
  • Evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).
  • Prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.
  • Aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea de încălțăminte diferită în spațiul de creștere a păsărilor domestice sau utilizarea unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei.
  • Prevenirea contactului direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele.
  • Evitarea introducerii în exploatațiile non-profesionale (gospodării) a păsărilor sălbatice indiferent de context (păsări epuizate fizic, rănite, moarte, vânate).

Se va acorda o atenție deosebită  riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători care pot transmite boala de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare.

Orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de furaj și apă, mortalitate) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamț (telefon 0233/223259).

Cumpărarea de carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din magazine autorizate“.

ZCH

Articolul precedentCod galben de vânt în toată regiunea Nord Est
Articolul următor36 de ani închisoare pentru trei violatori români în Marea Britanie. Unul este din Piatra-Neamț, un altul din Bicaz
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.