pietricica turism

* „Din păcate nu pot să vă dau informații pentru că nu le deținem” – Oana Fodor, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Neamț

Pensionarii care au încasat bani în plus pentru că li s-au calculat greșit pensiile vor fi scutiți de la plata acestor sume către stat. Mai mult, sumele încasate necuvenit, care au fost recuperate de stat în perioada 1 ianuarie 2011-1 octombrie 2014, vor fi restituite pensionarilor eșalonat, în plăți anuale egale, într-o perioadă de 5 ani, începând de la 1 ianuarie 2015, conform procedurii care a apărut săptămâna trecută în „Monitorul Oficial”.

Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Neamț, dă dovadă că nu ştie despre ce este vorba. Din păcate nu pot să vă dau informații pentru că nu le deținem. Normele de aplicare abia au apărut și trebuie luat dosar cu dosar la verificat, nu am o situație a lor. Nu știu în cât timp o să o avem. Trimiteți-mi o cerere scrisă, cel mai repede săptămâna viitoare o să vă pot răspunde”. Până săptămâna viitoare, informăm noi pensionarii din Neamț cu următoarele:

  • Sunt scutiți de la plată pensionarii aflați în evidențe, la 1 octombrie 2014 și după această dată, cu sume datorate către stat
  • Scutirea de la plată se aplică pentru pensii (recalculate sau nu), pensiile de serviciu, indemnizația socială pentru pensionari și indemnizația pentru însoțitor (în cazul pensionarilor de invaliditate gradul I).

Astfel, beneficiari ai prevederilor sunt atât pensionarii din sistemul public de pensii, cât și pensionarii care au pensii de serviciu. Totodată, noile reguli detaliază și situațiile în care sumele încasate în plus din vina pensionarilor nu se restituie, ca urmare a folosirii unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceștia a unor date neconforme realității sau nedeclararea unor informații, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei.

Sumele vor fi restituite pensionarilor doar pe bază de cerere la Casa Județeană de Pensii de care aparțin. Acestea nu vor fi actualizate cu indicele de inflație și nu vor fi purtătoare de dobânzi, penalități sau majorări de întârziere. Returnarea se face doar către titularul dreptului de pensie. Sumele recuperate de stat urmează să fie returnate pensionarilor în cinci tranșe anuale egale, în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019. Prima tranșă anuală către pensionar va fi făcută în cel mult trei luni de la data la care a fost înregistrată cererea. Apoi, următoarele patru tranșe anuale vor fi făcute în luna octombrie a fiecărui an. În funcție de data la care se depune cererea, casele de pensii pot achita mai multe tranșe cumulate. Pentru mai multe informații puteți suna la Casa de Pensii Neamț la numărul 0233/214501.

Oana IOSUB-TOMA