Negocierile de duminică, 11 iunie, de la Guvern s-au încheiat și liderii sindicali au transmis că și luni va fi grevă. Simion Hăncescu (foto), președintele FSLI a declarat că profesorii nu renunță până ce nu vor vedea proiectul de ordonanță de urgență cu solicitările convenite aseară. „Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 01/01/2024 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31/12/2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50”, a declarat Simion Hăncescu astăzi.
Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret” a precizat că și colegii săi din țară au același răspuns: „mâine, la ora 10, vom transmite Guvernului poziția colegilor noștri, după ce vor intra în posesia conținutului actului normativ. Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ”.
Premierul Nicolae Ciucă i-a invitat pe liderii sindicali la noi negocieri, astăzi, la ora 9, după ultima ofertă de aseară. De la ora 10 este programată o ședință de guvern, a cărei ordine de zi nu se cunoaște (detalii aici https://mesagerulneamt.ro/2023/06/propunere-pentru-incetarea-grevei-salariu-marit-cu-25-din-iunie-plus-50-pe-diferenta-dintre-cel-actual-si-viitoarea-grila/ și aici https://mesagerulneamt.ro/2023/06/sli-neamt-profesorii-vor-garantii-scrise-cu-de-la-guvern/ ). La final vor fi declarații de presă susținute de ministrul Educației, Ligia Deca și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit anunțului guvernului.
Actualizare:
Înaintea ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că proiectul de normativ va fi pus în dezbatere publică astăzi, urmând a fi adoptat ulterior: „Ca atare, pentru mâine, după ce astăzi vom pune în transparență conținutul ordonanței, toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie pe care o vor transmite până mâine la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor. Ulterior, vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba ordonanța și, în felul acesta, conflictul de muncă se va fi încheiat. În ceea ce privește ședința de astăzi, avem o ordonanță de urgență prin care dorim să completăm calendarul activităților ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor. Este vorba de examenul de bacalaureat și de cele de Evaluare Națională”.
Ministrul Educației a precizat că ordonanța de urgență din ședința de guvern de astăzi conține trei măsuri: echivalarea probelor de competențe cu mediile din anii de liceu pentru „menținerea calendarului la probele scrise din examenul de bacalaureat”, susținerea concursului de titularizare doar cu proba scrisă și fără inspecții, eliminarea evaluării naționale la clasa a VI-a.
C.I.