În plină grevă generală din Educație, ministrul Ligia Deca îi convoacă pe sindicaliști, părinți și elevi marți, 6 iunie, pentru a conveni un nou calendar al examenelor naționale. La ora 11 este programată întâlnirea și, cel puțin din partea reprezentantului Guvernului, se așteaptă ca partenerii sociali să-și spună părerea privind „demersurile necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, potrivit edupedu.ro.

Greva în Educație continuă. Părinții, sindicaliștii și elevii invitați la minister să discute despre examene naționale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAbordarea este și un răspuns, același, al oficialilor la ultima solicitare a profesorilor, de dinainte și de după adoptarea OUG 53/2023. Majoritatea nu este de acord cu cei 1.000 lei brut lunar dați de Guvern cadrelor didactice și cu cei 400 lei brut lunar dați personalului nedidactic și a anunțat, de duminică încoace, că greva continuă. Liderii sindicaliști de la FSLI și FSE au spus că profesorii doresc 25% la salariu până intră în vigoare noua lege a salarizării unitare și adoptarea unui normativ în care să scrie clar că salariul de început în sistem este cel puțin la nivelul celui mediu brut pe economie. Sigur că la discuțiile de azi ministrul Educației are mandat să liniștească lucrurile, dar, dacă sindicaliștii rămân ferm pe poziție, se va discuta un nou calendar de examene. „Dacă se revine la cursuri, putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene”, a declarat secretarul de stat Florin Lixandru citat de edupedu.ro.

Așadar, oficiali din minister transmit semnalul că încă este timp, săptămâna aceasta, ca greva să înceteze în actualele condiții oferite de Guvern și să se reia activitățile din calendarul bacalaureatului. Singurele modificări aduse până acum vizează încheierea situației școlare și înscrierea la bacalaureat, care au fost decalate până vineri, 9 iunie. Calendarul examenului a rămas, deocamdată, același, iar săptămâna viitoare ar urma să se deruleze probele orale de evaluare a competențelor lingvistice în limba română, în perioada 12-14 iunie.

Greva generală a început în 22 mai și în cele 9 zile lucrătoare scurse au avut loc mai multe proteste în țară, două mitinguri urmate de marșuri în București. Astăzi, sindicaliștii din țară anunță noi proteste, iar de la București se fac pregătiri pentru un nou miting de amploare, joi, dacă va fi aprobat.

C.I.

Articolul precedentAccident în puterea nopții, două persoane au fost rănite
Articolul următorAccident cu patru victime în intersecţie la Izvoare. Doi copii mici implicaţi