pietricica turism

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț a scos, din nou, la concurs postul temporar de asistent medical în compartimentul Urologie. Cerințele pentru concurenți sunt simple: să fie absolvent de școală postliceală sanitară și doar 6 luni vechime. Postul a mai fost scos la concurs de câteva ori, anul acesta, ultima dată în luna august. Dacă până acum au fost câte trei-patru candidați, la sesiunea programată pentru data de 31 octombrie nu s-a mai înscris nimeni.

Anterior, la concursul din luna august, de pildă, au fost admiși la dosare trei candidați, din care doar doi au trecut de proba scrisă, cu note ușor peste minimul 5. La interviu, însă, a fost jale, așa încât postul nu a fost adjudecat de nici unul dintre candidați. La fel au stat lucrurile și la concursul din luna iunie. Au fost cinci candidați pentru postul de asistent medical (se cerea vechime de 6 luni), atrași de faptul că angajarea se făcea pe perioadă nedeterminată, și un singur candidat pentru postul de asistent medical principal care avea vechimea necesară de cinci ani. Probele din concurs s-au dovedit dificile, atât pentru asistenta cu vechime, care a obținut totuși postul cu aproape nota 7. Dar imposibil de trecut pentru candidații mai tineri dintre care trei au picat testul scris și ceilalți doi n-au obținut la interviu nici măcar nota minimă, 5.

Tematica și bibliografia de concurs este aleasă pe specificul secției și cuprinde noțiuni elementare ce pornesc de la recoltarea produselor biologice și patologice, spălături, clisme, sondaje și ajung până la drepturile pacienților, exercitarea profesiei de asistent medical generalist, etica și deontologia profesiei de asistent medical generalist. Dar și stăpânirea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare (infecții ce erau denumite până mai deunăzi nosocomiale), colectarea și transportul deșeurilor periculoase provenite din activitatea medicală și noțiuni privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare. (C.I.)